Att renovera en trappa

Trappa av trä och metall

Det är något visst med inomhustrappor. Många av oss som växte upp i hem med två eller fler våningsplan kan minnas dem med nostalgi och vördnad. Att äntligen få gå från matbordet och rusa upp för trappan gick i all världens fart och med tiden blev man liksom som ett med den. Trappan kan även ge en känsla av att den är beständig – som att den alltid har funnits där – till och med innan huset byggdes. Hur det nu är med den saken kan vi lämna osagt, men att det kan finnas gott om värme och kärlek i en nött gammal robust trappa i trä kan vi nog alla vara överens om. Nog är det hemtrevligt med en flitigt använd trappa och onekligen utgör den en central i huset när den finns.

Därför renoverar vi trappor

Då är frågan hur vi ställer oss till det här med renoveringen. Ska vi verkligen slipa bort alla gamla spår från svunna tider? Från flera sekels klampande, trampande och hoppande. Från saker som har kastats ner från övervåningen i diverse barnsliga lekar eller kanske under episka raseriutbrott. Visst, vi kan inte hålla på att grotta in oss i gamla minnen hur länge som helst för livet går ju faktiskt vidare – med eller utan samma gamla trappa.

Olika skäl till renovering

Om skälen till att du ska renovera din trappa är rent estetiska och du faktiskt inte trivs med den trappan du har för tillfället kan det vara läge att byta ut trappan mot en ny. Om problemet snarare är att trappan knarrar outhärdligt, eller om den börjar få sprickor, kan det i vissa fall räcka med att rusta upp den ordentligt. Att måla om en trappa kan verka vara det allra enklaste alternativet men kräver i själva verket ofta väldigt mycket tid – både med förberedelser och diverse processer under projektets gång.  

Innan du börjar

För det första får du ta dig en ärlig titt på hur trappan faktiskt ser ut. Det kan vara bra att låta några andra som du litar på ta en titt de också för att du ska få en någorlunda objektiv bild av vad det är som måste göras. I äldre hus kan det förhålla sig som så att man helst behåller det ursprungliga utseendet i trappan för att den ska smälta in snyggt i huset i övrigt. Detta behöver inte nödvändigtvis betyda mindre arbete utan ibland faktiskt tvärtom. Ju noggrannare du är med att behålla ett särskilt utseende eller stil, desto mer börjar renoveringsarbetet likna restaurering och desto mer omsorgsfullt måste du utföra momenten för att nå det resultat som du vill uppnå.

Olika typer av trappor

Även om endast fantasin sätter gränserna för hur en trappa faktiskt kan se ut finns det vissa stilar och varianter som är betydligt vanligare än andra och som har benämningar som används för att kategorisera trapporna. Här finns raka enloppstrappor, raka tvåloppstrappor med vilplan, vinklade enloppstrappor, u-formade enloppstrappor samt spiraltrappor.

Trappan präglar din bostad

Alla trappor inomhus har i regel som syfte att koppla ihop våningsplan – både i villor och i radhus. De utgör en central del i planlösningen och kan beroende på sitt utformning prägla inredningen och ge uttryck för hela känslan i hemmet. Det behöver inte nödvändigtvis vara så att du vill renovera en befintlig trappa. Ibland kan det handla om att bygga en helt ny – för att inreda vinden eller på annat sätt förändra arkitekturen i din bostad.

Välj en anpassad trappa

Vilken trappa som intresserar dig handlar förstås om smak, men framförallt om förutsättningarna hemma hos dig. Beroende på hur din planlösning ser ut, liksom hur din befintliga trappa är utformad, väljer du med fördel en typ av trappa som är väl anpassad efter din bostad.

En säker renovering av trappan

Trappan ska inte bara se vacker ut. Säkerheten är förstås det allra viktigaste – och även en vanlig anledning till att du väljer att renovera trappan från första början. Med fel lack kan trappan bli hal, vilket har uppenbara nackdelar, speciellt när barnen springer upp och ner och kan råka ut för olyckliga fall. Det finns mattor eller tejp som fungerar som halkskydd och som kan fästas på trappstegen för att öka säkerheten ytterligare. Grundläggande för en säker trappa är att alla trappsteg är lika höga, eftersom olika steghöjd kan spela koordinationen ett spratt och få oss att fullständigt tappa fotfästet – något som vi absolut inte vill göra i en trappa.

Trappräcket

Modernt trappräcke

Dessutom är ett väl fungerande trappräcke fundamentalt om du över huvud taget ska kunna bjuda in alla gäster till ditt hem. För personer som av olika anledningar behöver ett extra stöd och kraft för att kunna gå i trappor är trappräcket en räddning.  

Renoveringsåtgärder

Om du bestämmer dig för att byta ut din trappa alternativt bygga en ny, finns två olika vägar att gå. Antingen bygger du trappan själv från grunden, eller så köper du en färdig, fabrikstillverkad trappa. De fabrikstillverkade finns som standardvarianter men kan i regel även måttbeställas. Eftersom de är relativt enkla att sätta ihop och få på plats, tack vare att delarna kommer i färdiga sektioner, är detta naturligtvis det allra enklaste alternativet

Trappan som förvaringslösning

Vi lever i en tid då smarta förvaringslösningar har blivit oerhört populärt och trendigt och en trappa kan naturligtvis utgöra en gyllene möjlighet att skapa ordentligt med förvaringsutrymme, tack vare det generösa utrymmet som ofta hittas under en trappa. Det finns flera kreativa lösningar som du kanske själv kommer på, eller hittar inspiration till i diverse kataloger och medier.   

Trappbelysningen

Genom att installera en riktigt snygg belysning kan du skapa liv i trappan och dessutom göra den säkrare att ta sig fram i under de mörka stunderna. Tänk bara på att du riktar ljuset mot trappan på ett strategiskt sätt för att inte skapa olycksbådande skuggor över planstegen. Förutom en klassisk trappbelysning i taket eller väggen kan det vara en snygg detalj att installera LED-lampor i själva trappstegen eller under ledstången.

Renovera med trappsatser

Om du bestämmer dig för att rusta upp eller förfina din befintliga trappa finns det färdiga trappsatser som du helt enkelt kan lägga ovanpå. Detta är förmodligen det allra enklaste sättet att renovera en trappa och resultatet kan innebära ett betydligt fräschare intryck. Det enda du måste göra att dra bort den eventuella mattan som ligger ovanpå trappan.

Få bort knarrandet

Vi är olika känsliga mot störande ljud. En del skulle kanske säga att knarrande trappor har en viss charm, medan de flesta av oss uppskattar en relativt tyst passage mellan våningsplanen – inte minst om du har barn som rör sig i ultrarapid mellan våningarna oräkneliga gånger under en och samma dag. Eftersom det ofta är spikarna i gamla trappor som gnider mot träet på grund av de rör sig, kan det räcka med att fixera trappstegen med ytterligare spikar eller skruvar för att få bukt på problemet. Dock är det väldigt svårt att bli av med knarrandet helt och hållet och för dig som fullständigt hatar knarrande trappor kan betong eller metall kan vara rätt material!  

Måla om trappan

Du som vill bredda valmöjligheterna, eller av olika anledningar behålla den ursprungliga ytan, gör rätt i att måla om trappan antingen med olja eller färg. Detta innebär ett relativt omfattande arbete men för dig som har en tydlig plan och idé med vad du vill åstadkomma med renoveringen kan det mycket väl vara ett riktigt roligt arbete som dessutom gör stor skillnad. Innan du målar måste du få bort all färg från din befintliga trappa. Detta gör du genom att skrapa och vid behov även med färgborttagningsmedel. När du har fått bort alla gamla rester kan du börja med att slipa och spackla fram till att du har fått fram en jämn och fin yta. Grundmåla två gånger och måla därefter två gånger med täckfärg. Låt torka ordentligt och trappan är redo att bestigas!  

Material – en fråga om pris och kvalitet

Vi har pratat mycket om att renovera eller låta bygga en ny trappa i trä, men givetvis finns även trappor i andra material, som till exempel metall eller betong. Trätrappor brukar tillverkas av träslag som till exempel rödbok, furu, björk, ask och ek. Här skiljer sig priserna åt väldigt vilket inte minst beror på den begränsade tillgången av exempelvis ek i jämförelse med furu. Ektrappor kan med detta sagt vara dubbelt så dyra som furutrappor.