Att renovera kök – steg för steg

Ett kök med blå köksluckor

Visst kan det göra stor skillnad att måla om köksluckor, byta bänkskiva eller kakla om. Från kontakt med hantverkare till färdigt resultat går ofta fort i den typen av köksprojekt. Men när det är dags för den stora köksrenoveringen gäller det att ställa in sig på en resa där tiden ibland inte räcker till och planer inte alltid går som de ska. Med rätt förberedelser och en tydlig steg-för-steg-guide kan du alltid hålla koll på var i köksrenoveringen du befinner dig. Resultatet får du njuta av i många år framöver, så det är bara att åka med.

  1. Inspiration och förberedelser

Innan du påbörjar en köksrenovering är det viktigt att du noggrant går igenom dina egna förutsättningar, både ekonomiskt och kunskapsmässigt. Om du planerar att göra köksrenoveringen på egen hand krävs mer planering än om du anlitar hantverkare för att göra jobbet åt dig. Oavsett, är det viktigt att inspireras på rätt sätt och hitta en lösning och en stil som passar dig och din vardag.

Hitta köksinspiration

När du söker inspiration för att renovera kök bör du från början utgå ifrån vilka förutsättningar ditt kök har, och vilken budget du själv har rent ekonomiskt. 

Möjligheterna att hitta inspiration till att renovera kök är enorma idag. Online kan du hitta miljoner varianter som alla har sina för- och nackdelar. Alla möjliga stilar går att ordna, så det gäller helt enkelt att hitta den känsla som passar dig bäst. 

Om du ska renovera själv

Hur svårt kan det egentligen vara att renovera kök själv? Det beror förstås på vilka kunskaper du har och hur praktiskt lagd du är. Om du känner att du har möjlighet att renovera köket själv är det viktigaste att göra ett grundligt förarbete. Ofta stöter hemmafixare på patrull för att de inte har mätt tillräckligt noga inför köksrenoveringen. 

Att renovera kök själv kan spara mycket pengar, samtidigt som du får räkna med att lägga ner många arbetstimmar på projektet. Kanske behöver du ta ut semester för att frigöra tiden. Fundera över hur mycket pengar du egentligen sparar på att renovera själv. Oavsett kan det förstås vara kul att vara byggherre i sitt eget hem – pengar är inte allt.

Att anlita hantverkare

Många väljer att anlita hantverkare för att renovera kök, inte sällan för att den egna förmågan saknas. Även tidsaspekten spelar förstås roll – att renovera kök är ett tidskrävande projekt. Att leva utan kök en längre tid är en stress som många väljer bort. 

Om du har bestämt dig för att anlita hantverkare för att renovera ditt kök är det smart att ta in offerter från flera olika håll. Var tydlig med vad du vill ska ingå i varje offert och jämför sedan priserna innan du tar ditt beslut. Ta också hänsyn till hur du fungerar rent personlighetsmässigt med hantverkaren i fråga och när de kan påbörja renoveringen när du tar ditt beslut.

  1. Rivning

Köksrenoveringen börjar med projektet att riva ner det gamla köket. Allt som inte ska vara kvar i det nya köket behöver monteras ner och rivas. Det kan handla om tapeter, kakel, väggar, golv, köksskåp, bänkskivor, diskho, vitvaror, belysning, rör – helt beroende på omfattningen på din köksrenovering. 

Den här delen av köksrenoveringen brukar många välja att göra själva, eftersom det inte kräver lika mycket kunskap att riva ner ett kök som att bygga upp ett nytt.

Bortforsling

I rivningsarbetet får du också inkludera bortforsling av rivningsmaterialet. Antingen kan du köra lasset till återvinningen själv, eller betala någon att göra det åt dig. 

Av olika anledningar kan du vilja byta ut fungerande delar av köket. Skälen kan vara rent estetiska eller praktiska. Bara för att du vill byta din kombinerade kyl och frys mot två större skåp, behöver den inte hamna på tippen. Detsamma gäller bänkskiva, köksluckor och annat som fortfarande går att återanvända. Om du är varsam under rivningsarbetet behöver inte fullt fungerande köksdelar gå till spillo. Det finns många sajter och appar där du kan lägga upp köksinredning gratis för upphämtning – utnyttja det.

Återställning

När du har rivit ut det gamla köket, skänkt det som går att återanvända och slängt övrigt material på återvinningen, är det dags att återställa väggar och golv så att allt är förberett för elektrikern och rörmokaren, som står för nästa steg i renoveringen av ditt kök. Här krävs ofta spackling och reparation av gipsskivor och dylikt. 

  1. Förarbete av elektriker och rörmokare

Elektrikern och rörmokaren behöver vara på plats relativt tidigt under köksrenoveringen för att förbereda el- och rördragningar som inte kommer att synas senare. El till köksfläkten, inbyggd belysning och eluttag förbereds av elektrikern. Rördragningar för diskmaskin, köksblandare och dylikt förbereds av rörmokaren. 

Både elektriker och rörmokare återkommer sedan i ett senare steg när du renoverar kök, för att slutföra installationen.

  1. Montering

Ett viktigt steg när du ska renovera kök är montering, och det görs så fort elektriker och rörmokare är färdiga med sitt förarbete. En ganska stor del av köksrenoveringen går ut på att montera olika delar av köket. 

Montering av köksstommar

Träkök håller på att monteras

Köksstommarna kan levereras i färdiga kit eller platsbyggas – oavsett vilket behöver de monteras i det här steget. Du behöver oftast ha alla köksstommar på plats för att kunna montera köksluckor, bänkskiva och diskho.

Montering av bänkskiva och diskho

När köksstommarna är på plats är det dags att montera bänkskivan. I det här skedet får du en första känsla av hur köket verkligen kan komma att se ut när det är färdigt.

Många väljer att köpa en diskho som sänks ner i bänkskivan. I dessa fall behöver du ha gjort ett måttanpassat hål för diskhon i förväg, innan du monterar bänkskivan i köksstommarna.

  1. Kakel

Det är både lättstädat och snyggt att använda kakel i köket. Kakel finns i alla möjliga färger och former, och valet är viktigt. Eftersom ditt val av kakel är med och sätter tonen för hela köksinredningen är det här ett roligt och inspirerande steg i köksrenoveringen. Nu ser du verkligen hur dina olika materialval och idéer tar form i verkligheten.

De flesta väljer att sätta kakel mellan under- och överskåp i köket. Många tycker också att det är snyggt att kakla hela vägen upp bakom köksfläkten, och på sidoväggarna i köket. Stänkskydd monteras vid samma tillfälle ovanför hällen. 

  1. Installation av elektriker och rörmokare

När elektrikern kommer tillbaka till köksrenoveringen är det dags att koppla in ugn, spis och fläkt. Dessutom läggs fokus på belysningen, både ovanför köksbänken och i köksskåpen. Eluttag och lampknappar kopplas in för att du ska kunna börja använda ditt kök inom kort. 

I det här steget kopplar också rörmokaren in diskmaskinen, blandaren vid diskhon och ismaskinen i kylskåpet, om du har bestämt dig för att ha en sådan i ditt nya kök. Allt för att säkerställa optimal funktion.

  1. Avslutande snickeriarbete

När allt är på rätt plats för att kökets funktion ska vara optimal återstår bara lite finputs från snickaren. Titta på detaljerna och se till att inget lämnas åt slumpen. Du vill inte snubbla på målsnöret när köksrenoveringen nästan är klar. 

Låt snickaren göra en snygg lösning genom att klä in köksskåpen upp till taket, montera inredningen i köksskåpen för att de ska vara fullt funktionella och se över alla lister i köket för att säkerställa ett snyggt slutresultat. 

Övriga detaljer som köksluckor och handtag till dessa, ska också hamna på rätt plats i det här steget i köksrenoveringen. 

  1. Slutbesiktning

Nu är köket klart! Då återstår bara en slutbesiktning. Vissa bostadsrätter har krav på besiktning av kök efter renovering, för att undvika fuktskador. Kolla upp om du behöver anlita en besiktningsman specialiserad på kök. Om inte, kan det ändå vara en bra idé att överväga det.

Gå sedan igenom projektet med hantverkaren och se över sådant som eventuellt inte blev som det var tänkt. Om så är fallet – kom överens om åtgärder och en tidsplan för att korrigera efter dina önskemål och besiktningsmannens kommentarer.

Följ stegen och njut av ett nyrenoverat kök

Oavsett om du följer steg för steg för att renovera kök själv, eller för att hålla koll på var i processen dina hantverkare befinner sig, ska köksrenoveringen vara ett kul projekt. I slutänden kommer renoveringen att förändra din vardag till det bättre. Fokusera på framstegen snarare än vad som går snett. Kom ihåg att visualisera framtida finmiddagar, helgfrukostar och julbak när processen känns långsam. Då blir det enklare att hålla ut tills ditt nya kök är ett faktum i ditt hem.