Kostnad för att renovera kök i Stockholm

Träkök i stockholm

Att renovera köket är sällan en billig historia, men genom att ha koll på utgifterna får du bättre översikt och kan ta genomtänkta beslut som håller prislappen nere. Kostnaderna varierar med kökets storlek, val av vitvaror och material samt vilka förutsättningar som just ditt kök har. Här kan du läsa om vad som påverkar prislappen för en renovering och hur du räknar ut kostnaden för att renovera kök i Stockholm.

Innan du sätter igång

Se till att räkna noggrant på dina ekonomiska förutsättningar innan du påbörjar planeringen av din köksrenovering. Hur mycket kapital har du idag och hur mycket är du beredd att låna? Hur mycket får du låna och när i tid planerar du att renoveringen ska genomföras? Kanske hinner du spara ihop mer pengar om du skjuter fram projektet några månader. 

Det ska vara ett roligt och spännande projekt att renovera ett kök. Resultatet är något som ska lyfta din vardag och göra att du trivs bättre i ditt hem varje dag. Att ha en tydlig budget underlättar processen och gör att du enklare kan göra val som håller sig inom ramen för vad du har råd med. 

Om du ser till att vara medveten om dina begränsningar slipper du tråkiga överraskningar när projektet är klart och fakturorna från hantverkare och leverantörer kommer med posten. 

Faktorer som påverkar priset

En köksrenovering i Stockholm brukar i regel börja med rivning av det nuvarande köket. Därefter följer el- och VVS-arbete, montering, kakling och finsnickeri. Beroende på hur mycket du väljer att utföra själv kostar det olika mycket att renovera kök i Stockholm. I alla våra uträkningar utgår vi från att du anlitar behörig arbetskraft som betalar vita löner och har rätt försäkringar. 

Kökets storlek

Hur stort köket är påverkar förstås prislappen på renoveringen väldigt mycket. Ju större köket är, desto mer kostar det. Det går åt fler arbetstimmar per moment och mer material förbrukas. 

Vitvaror

Kyl och frys, mikrovågsugn, vanlig ugn, spis, diskmaskin, köksfläkt – vitvaror kan man hitta begagnat, nya till budgetpris eller lyxvarianter. Beroende på hur din budget ser ut kan du spara in eller sväva ut fritt på den här punkten. 

Kom ihåg att läsa igenom kundrecensioner och se över produktinformationen om varje vitvara noga. Något som till en början framstår som billigt kan i slutänden kosta mycket pengar för reparationer om kvaliteten är låg. På samma sätt är en dyr prislapp ingen garanti för lång hållbarhet på vitvaror. Ibland är det framför allt designen som kostar pengar.

Material

När du ska renovera kök är det förstås viktigt att välja material som tål att användas varje dag. Marknaden erbjuder mängder av moderna material som är utvecklade för att tåla daglig köksanvändning, samtidigt som gamla klassiker fortfarande håller måttet. Trä, metall, porslin och sten i alla möjliga former finns att tillgå när du ska välja alltifrån bänkskivor och köksskåp till golv och väggar. 

Vilket material du ska välja när du renoverar ditt kök i Stockholm beror främst på dina egna preferenser. Vad tycker du är snyggt? Vad känns mest praktiskt för dig? När du har kommit fram till det behöver du jämföra alternativen mot din budget och göra materialvalen utifrån den.

När det kommer till val av material i köksrenovering kan det bli nästan hur billigt eller hur dyrt som helst. Italiensk marmor eller betong, gediget trä eller fanér, begagnad köksblandare eller en blandare i mässing – allt handlar om smak och budget.

Rivningsarbete

Det är förstås ett av de enklare momenten i en köksrenovering, men att riva kök tar faktiskt en del tid i anspråk. Det kräver precision, kunskap och erfarenhet att riva ner utan förstöra. Väggar och stommar måste behållas intakta för att monteringen av det nya köket ska kunna ske utan problem.

Räkna med att det tar omkring 16 arbetstimmar för ett byggföretag att riva ut ditt gamla kök. Det är viktigt att ha med även dessa kostnader i bakhuvudet när du gör din beräkning av totalkostnaden för rivningsarbetet. 

Förberedande elarbete

En del av köksrenoveringen som ofta glöms bort när du snabbt ska överlägga kostnaderna, är elarbetet. Men för att kunna renovera ett kök krävs en hel del elarbete. 

Innan den synliga delen av renoveringsarbetet kan börja behöver en elektriker utföra vissa grundläggande arbeten. I ett kök förekommer mycket dold el, som den som går till varje enskild vitvara och den som går till belysning. Allt detta behöver förberedas innan själva monteringen av köket kan påbörjas.

Montering av köket

När elektrikern är färdig med sitt grundläggande jobb blir nästa steg i köksrenoveringen att montera själva köket. Här ska mycket hinnas med. Köksskåp skruvas ihop, köksluckor monteras fast, diskho och bänkskiva ska läggas in på rätt plats. 

Beroende på om köket är platsbyggt eller beställs i ett färdigt kit tar denna process olika lång tid. Tänk igenom hur mycket monteringstid ditt planerade kök kommer att kräva, för det utgör en relativt stor del av den totala summan arbetstimmar i projektet att renovera köket. Om du har valt öppna hyllor istället för överskåp kan till exempel antalet timmar hållas nere. Tänk igenom sådana detaljer noga så kan du vara säker på att du har gjort vad du kan för att hålla nere kostnaderna.

El- och VVS-installationer

Diskbänk kök

När den grundläggande monteringen av köket är färdig är det dags för elektrikern att komma tillbaka. Nu ska allt kopplas in och testas för optimal funktion. Var gärna på plats inför elektrikerns återkomst för att se att saker som lampor, lampknappar och eluttag hamnar på rätt ställen. Ibland kan önskemålen förändras en aning när du börjar få en fysisk bild av slutresultatet.

Vid det här skedet tar även rörmokaren över stafettpinnen för att installera blandare, diskmaskin och allt som rör vatten och avlopp. 

Kakling och finsnickeri

Till sist är det dags för finliret som gör hela skillnaden. Det kakel du valt ska upp, lister ska på plats och målning eller tapetsering ska genomföras. Det är nu det roliga börjar! 

Den här typen av jobb brukar vara ett av de billigare, sett till timpriset hos hantverkaren. Beroende på kökets storlek kan det dock ta en del arbetstimmar i anspråk. 

Pappersarbete

Glöm inte att många andra delar av köksrenoveringen också kostar både tid och pengar. Det är inte bara det rent praktiska arbetet som kostar i arbetstimmar. Innan du räknar ut kostnaden för att renovera kök i Stockholm bör du också ta hänsyn till följande punkter:

  • ROT-ansökan
  • Se över tillstånd för sophantering
  • Planera transport av material och dylikt till och från renoveringen
  • Hantera in- och utbärning av kök och material
  • Koordinera de olika hantverkarna som medverkar i projektet
  • Kommunikation mellan beställare och utförare
  • Planering av hela köksrenoveringen, från början till slut

När du får en offert från en byggfirma som kan renovera ditt kök i Stockholm, är det med andra ord viktigt att ha i åtanke att det inte bara är timmarna som spenderas på själva renoveringen som räknas in. Allt pappersarbete tar också tid och kostar pengar. Detta bör vara specificerat i offerten.

Kostnad för att renovera kök i Stockholm

Mellan tummen och pekfingret går det åt cirka 150-170 arbetstimmar för att renovera ett kök i Stockholm. Timpriset brukar ligga på i snitt 500–700 kronor. Elektriker och rörmokare är i regel de som kostar lite mer, medan rivare och målare är billigare per timme.

Man brukar säga att inköpskostnaden för material brukar landa på cirka 10 000–30 000 kronor, beroende på hur omfattande renoveringen är. Sophanteringskostnaden brukar ligga på ett par tusen. I Stockholm får du också räkna med dyra parkeringskostnader och trängselskatt. Ofta uppgår dessa kostnader till ungefär 1 500 kronor för en köksrenovering. 

I följande räkneexempel har vi inte räknat med målning och golvläggning, eftersom det är kostnader som varierar stort beroende på kökets storlek och hur många köksskåp som ingår. En enkel fingervisning är att tänka att ytskikten kostar cirka 1 800 kronor per kvadratmeter att renovera. Att slipa och behandla köksgolv kostar omkring 400 kronor per kvadratmeter.

Kostnad för att renovera kök i Stockholm (utöver målning och golvläggning):

Arbetskostnad: 160 x 600 kr = 96 000 kr

Material: 25 000 kr

Transport till och från renoveringen: 1 500 kr

Sophantering: 2 000 kr

Summa innan ROT-avdrag: 119 500 kr

Summa efter ROT-avdrag: 95 500 kr

Ta in offerter från flera olika byggföretag för att försäkra dig om att du betalar ett rimligt pris. Kom också ihåg att välja en hantverkare som du känner att du fungerar bra med rent kommunikationsmässigt – det kan ibland vara värt några tusenlappar extra i slutänden.