Planera byggprojekt: Guide i 9 steg

Genomtänkt planering är en viktig grundsten när du vill mura upp rätt förutsättningar för ett stabilt byggprojekt. Med hjälp av den här guiden kan du ta fram en användbar byggplan för din idé, oavsett om det handlar om en utbyggnad, ett garage eller ett helt hus. Ta hjälp av sakkunniga både i planerings- och byggstadiet för att maximera chanserna till ett lyckat projekt. Se sedan din planering som en stadig ram att utgå ifrån och lämna utrymme för eventuella förändringar. Då kan du känna dig trygg med att din tids- och kostnadsbudget klarar sig hela vägen in i mål.

Information och inspiration

När du ska renovera hemma, bygga ut eller bygga nytt är valen många och möjligheterna närmast oändliga. Vad som till en början kändes som ett enkelt projekt, kan snabbt kännas övermäktigt när du blir överöst av alla lösningar som finns. Klassiskt lantligt eller modern industristil? Fokus på gedigna material eller nya innovationer? Kakel eller plastmatta? Målat eller träfärgat? 

För att inte tappa stinget inför byggprojektet behöver du hitta kärnan i det, både praktiskt och estetiskt. Vad är just du ute efter, och varför? Att låta sig inspireras av marknadens utbud, andra byggen och rådande trender är ett effektivt sätt att ta sig framåt i det arbetet.

Gör en moodboard, läs allt du kan komma över om din typ av projekt och be ett par vänner eller bekanta att dela med sig av viktiga erfarenheter. Hitta din stil och håll dig till den, så blir det praktiska runt omkring lättare att navigera i. 

Ta hjälp av proffsen

Om du inte är intresserad av vare sig inredning eller byggen finns det mängder av människor som är det. Ta hjälp av dem! Det kan verka dyrt till en början, men kan vara guld värt i slutänden att anlita en arkitekt eller inredningsarkitekt. 

Ofta är det i detaljerna man märker att en arkitekt eller inredningsarkitekt har varit inblandad. Att skafferiet ligger i perfekt linje med matlagningsutrymmet, att fönstren fångar maximalt med dagsljus, att strömuttag sitter på rätt ställen och att två personer kan passera varandra i hallen, även om en byrålåda är utdragen.

Arkitekter och inredningsarkitekter har som sin profession att hitta smarta lösningar och se helheten i dina önskemål och behov. Tänk att få slå sig ner med någon som förstår dina visioner och har verktygen att göra verklighet av dem. Samtidigt som de ser bristerna i dina förslag och åtgärdar dem med enkla medel redan i planeringsstadiet. Något som kan ta dig veckor att planera, kan för dem ta ett par arbetsdagar. 

Skissa upp projektet

Du kan planera byggprojektet själv, eller ta hjälp av proffsen. Oavsett behöver projektet skissas upp. Anledningarna är flera. För det första behöver kommunen få förståelse för vad byggprojektet innebär när du söker bygglov eller ska göra en bygganmälan. För det andra behöver hantverkare begripa vad du efterfrågar och förväntar dig av deras eventuella tjänster. För det tredje är en tydlig skiss ett perfekt utgångsläge när du ska börja räkna på byggbudgeten.

Bygganmälan och bygglov

Handläggningen av bygglovsansökningar kan ta tid, så var ute i god tid. Bygglov behöver du söka för allt som rör att bygga till, bygga om och bygga nytt – sådant som ökar en byggnads volym. I vissa fall måste du också söka bygglov om du ska byta fasad, tak eller färg på din byggnad.

Ibland räcker det att göra en så kallad bygganmälan. Då lämnar du helt enkelt in en anmälan om ändring i din bostad. Det kan till exempel handla om att du byter planlösning eller ska installera en kamin.

Ett bra första steg är att kontakta din kommun för att ta reda på vad som gäller för det byggprojekt du står inför. 

Totalentreprenad eller delad entreprenad?

En byggnation av en fastighet pågår

Man brukar prata om totalentreprenad, generalentreprenad och delad entreprenad. Oavsett vilken entreprenadform du landar i kommer du i egenskap av byggherre att hållas ansvarig för bygget, men hur stort det ansvaret är varierar med entreprenadformerna. 

Totalentreprenad

Den smidigaste entreprenadformen är totalentreprenad. Då ansvarar ett företag för byggnadsarbetet, material och projektering i hela projektet. Det är också företaget som rättar till eventuella fel och ser till att rätt kompetens finns på plats. Upplägget på en totalentreprenad kan se ut på flera olika sätt. Den vanligaste formen av totalentreprenad är generalentreprenad.

Delad entreprenad

Om du istället bestämmer dig för en delad entreprenad har du flera olika avtal i byggprojektet. Det kan till exempel handla om att du anlitar en arkitektbyrå, ett byggföretag och en golvläggare i samma byggprojekt. Det positiva med en delad entreprenad är att du har större möjlighet att påverka, men samtidigt kan det vara svårt att se till att alla följer tidsplanen. Du har själv ansvar för att rätt person är på rätt plats vid rätt tid. Det är också svårt att avgöra vem som har gjort fel om något skulle vara fel i slutet av projektet.

Att jämföra offerter

Visst är det toppen när man får tips om en bra hantverkare från vänner och bekanta, men missa inte att ta in offerter från flera. Du kan spara både tid och pengar på att jämföra offerter. 

Det saknas regler för hur offerter ska vara utformade, så bestäm i förväg vad du vill veta och på vilken detaljnivå du förväntar dig att de olika komponenterna ska presenteras. Annars riskerar du att få olika typer av offerter från alla hantverkare, vilket gör själva jämförelsen krånglig. Tveka inte att fråga hantverkaren om något verkar otydligt på offerten, och kontrollera alltid att momsen är medräknad i prisuppgifterna. 

Stirra dig inte blind på priserna, utan inkludera tillvägagångssätt och materialval i bedömningen. Ett mer gediget material eller ett par timmar extra på viktigt underarbete kanske betalar sig i slutänden? Byggprojekt kan också pågå under långa perioder, så att du och hantverkaren du väljer fungerar ihop på ett personligt plan är också viktigt.

Rätt förutsättningar för hantverkaren

För att undvika missar är det viktigt att du sitter ner med din hantverkare och går igenom vad du förväntar dig. Dela med dig av tydliga beskrivningar, skriv ner alla materialval och färgkoder och var bestämd angående vilket tidsspann du planerar att projektet ska vara klart. 

Kom dock ihåg att hantverkaren förmodligen sitter på en hel del erfarenhet och kunskap som du saknar. Diskutera dina idéer och var öppen för tips och förslag på alternativa metoder och material, utan att för den sakens skull göra avkall på det som är viktigt för dig.

Om du ser till att du och hantverkaren är på samma nivå i början av projektet, är chansen större att ni tillsammans lyckas ro det i hamn – i tid.

Gör en byggbudget

En byggbudget berättar den totala kostnaden för ditt byggprojekt. Vad ett byggprojekt kostar kan variera mycket. Framför allt påverkar förstås projektets storlek prislappen. Lägg ner mycket tid på att räkna fram en så verklighetstrogen byggbudget som möjligt.

En byggbudget brukar framför allt delas upp i två olika delar – materialkostnad och arbetskostnad. Gör ordentlig research på vilket material du behöver och jämför offerter från flera hantverkare. Du kan också ta in hjälp med budgetarbetet om du inte känner dig bekväm med att göra beräkningarna själv.

När du är färdig med din projektbudget, addera alltid 20 procent extra. Det är rimligt att det dyker upp oförutsedda utgifter och extrabyggen under projektets gång, så att ha en ekonomisk buffert gör att du känner dig trygg. Med lite flexibilitet och utrymme i budgeten kan du lättare njuta av resan mot målet. 

Om du känner att du inte har tillräckligt med kapital för att lägga på 20 procent i budgeten, är det bättre att kapa eller spara in på vissa delar av bygget. Allt för att slippa avbryta byggprojektet när saker inte går enligt planen.

Rätt inställning är nyckeln

Redan i planeringsskedet är det viktigt att du utgår från goda marginaler vad gäller både tid och pengar. Hur ser behoven verkligen ut och vad kostar det att uppfylla dem i verkligheten? Var realistisk, så slipper du tråkiga överraskningar. 

Begreppet “oförutsedda utgifter” är egentligen felaktigt när det kommer till byggprojekt. Det är förmodligen mer vanligt att nya kostnader dyker upp längs vägen, än att allt följer budgetar och planering in i minsta detalj. 

Hopplösheten du känner när saker inte går som du tänkt blir inte lika stark när du möter problem som uppstår med ro. Ingen kan i förväg veta exakt vad som finns under jorden, hur vädret ska bli eller hur materialtillgången hos olika leverantörer kommer att se ut framöver. 

Redan i projektets planeringsskede bör du ha med dig de här tankarna. Gör en generös tidsplan, addera beräkningar för tilläggsarbeten och plötsliga ändringar och hitta hantverkare som du fungerar ihop med. Med rätt inställning blir ditt byggprojekt en spännande resa med ett härligt mål i sikte. Det är bara att åka med!