Renovera sovrum

Modernt ljust rovrum

När det handlar om vår sömn finns inget utrymme för kompromisser – du ska kunna slappna av till fullo och sova gott om natten för att känna dig ordentligt utvilad på morgonen. En sovrumsrenovering kan vara ett sätt att förbättra sömnen och dessutom en unik möjlighet att skapa sovrummet som du alltid har drömt om! 

För en god sömns skull

Sovrummet är ett minst sagt centralt rum i alla bostäder. Det är ju här du ska sova skönt natt efter natt och för att kunna slappna av ordentligt är det naturligtvis viktigt med en miljö som du trivs i. Vissa pratar om begrepp som feng shui – den kinesiska läran om hur den omgivande miljön påverkar vårt mående och hur vi genom att förändra miljön kan åstadkomma ett liv i harmoni med naturen. Andra påstår till och med att åt vilket väderstreck du ligger med huvudet är avgörande för hur du sover. Hur det än ter sig med dessa idéer och föreställningar kan de flesta av oss komma överens om att det finns rum som vi mår bra i, medan andra rum kan vara svåra att slappna av i ordentligt.

Ett nyrenoverat sovrum

Ibland kan det tyckas räcka med att byta säng och kanske ändra lite i inredningen för att skapa ett trivsamt sovrum. Eventuellt börjar du så men märker snart att det fortfarande är någonting som fattas. Vidare försöker du med en ny belysning och kanske nya möbler för att göra sovrummet mer trivsamt. Till slut måste du gå till botten med problemet och renovera ditt sovrum från grunden.

Med ett helt nytt golv, nymålade väggar, eller till och med rivning av en vägg för att förstora rummet, kan du skapa en helt ny känsla i sovrummet. Ett nyrenoverat sovrum kan vara ett steg mot att börja på en ny kula i livet, och skapa förutsättningar för att börja tänka i nya utvecklande banor – inte minst om det nya sovrummet får dig att sova bättre om nätterna.

Som del i en totalrenovering

Vid totalrenoveringar av hela hus brukar en sovrumsrenovering gå av bara farten och här vill vi varna en aning för risken att det slarvas med just sovrummet. Det är utrymmen som kök och badrum som brukar ligga i fokus vid renoveringarna, vilket är en naturlig följd av att det kräver större installationer och åtgärder för att renoveras ordentligt med minimala risker för läckage och fuktskador.

Sovrumsrenoveringar kan å andra sidan vara begränsade till att tapetsera, måla om och lägga nytt golv, vilket kan anses vara enkelt i sammanhanget. Med tanke på hur mycket tid du kommer att spendera i ditt sovrum tycker vi att sovrummet förtjänar ett minst lika noggrant utfört arbete som de andra rummen.

Renovera för både nytta och nöje

I vissa fall är sovrumsrenoveringen inte mycket mer än ett nödvändigt ont för ditt eget välmåendes skull. Ingen vill gå och lägga sig i ett rum med dålig eller unken luft eller med fönster som släpper in kall luft. Det kan finnas många anledningar till att vilja renovera sovrummet. Förutom direkta skäl – som till exempel dålig luft, fuktskador eller slitet golv – kan det handla om att skapa en positiv miljö som du själv trivs i till fullo och som du kan sova underbart gott i nätterna i ända.

Det finns många sätt att försköna sovrummet och göra tillvaron i rummet mer gemytlig. Med relativt enkla åtgärder, som att måla om väggarna och till exempel montera en ordentlig mörkläggningsgardin vid fönstren, kan du skapa en mer avslappnande miljö och harmonisk tillvaro. Detta tillsammans med en behaglig ljussättning med dimmerfunktion gör att du kan vila ögonen och njuta av tiden i sovrummet på ett helt nytt sätt.

Att skapa en smart förvaringslösning kan också vara ett sätt att finna ro, eftersom du får undan alla kläder och saker som annars ligger framme eller trängs i någon garderob. Att placera olika belysningar, till exempel inbyggda spotlights i garderoben kan ge ett fräscht intryck och göra att du får full koll på dina kläder i ett behagligt ljus – även under mörka vintermorgnar.

Olika förutsättningar i olika hus

Förutsättningarna för att renovera sovrummet skiljer sig mellan olika hus och framförallt olika nuvarande skick på sovrummen. Du som har investerat i ett gammalt hus som skulle kunna placeras inom kategorin renoveringsobjekt, har i regel betydligt mycket mer att ta itu med. Fördelen med detta är att du förmodligen väljer att renovera hela huset ungefär samtidigt vilket gör det något enklare att skapa en enhetlig känsla i huset. Dessutom kan du hålla nere kostnaderna per kvadratmeter som renoveras eftersom priserna ofta blir lägre ju mer omfattande arbete som krävs – detta gäller inte minst arvoden till eventuella hantverkare.

Renovering av sovrumDet finns ingenting som säger att det ursprungliga sovrummet måste bli ett nytt sovrum. Bland husdrömmarna finns många exempel på hur rum har fått byta plats och hur väggar har rivits för att skapa nya generösa ytor. Om rummet som du vill ha som sovrum saknar fönster, blir arbetet med att installera ett nytt fönster i rummet en del av sovrumsrenoveringen.

Sovrummet kan du till viss del renovera själv

Till skillnad från andra renoveringar – som till exempel köks- eller badrumsrenoveringar – är sovrummet ofta relativt enkelt att renovera själv för den något händige. Naturligtvis kan det finnas flera fördelar med att anlita hantverkare, speciellt om din tid är särskilt dyrbar. Hur du än vrider och vänder på det kommer du inte ifrån det faktum att det kommer att krävas en del tid även från dig. Den största delen av tiden spenderas till att planera för renoveringen. Du kanske har en tydlig idé i huvudet om hur du vill att sovrum ska se ut, men det är viktigt att dina idéer kan omsättas i verklighet. Ofta kan det dessutom visa sig att det du från början trodde vara ett genialiskt drag i slutändan blir ett huvudbry och ett störande inslag i den slutgiltiga inredningen i rummet. Därför är det viktigt att inte göra någonting förhastat utan helst tänka igenom saker och ting både en och två gånger extra innan du skrider till verket.

I samband med renoveringen av ditt sovrum

I samband med sovrumsrenoveringen kan det vara en god idé att förbättra både ventilation och isolering vid behov. Detta är ofta en naturlig del av totalrenoveringar, men kan även vara fördelaktigt när du ändå har tänkt att göra förändringar i sovrummet.

Ett vanligt problem är den begränsade ljudisoleringen som kan innebära störande ljud från grannar eller omgivning när du försöker sova. Likaså kan ett bristande ventilationssystem innebära dålig andningsluft, men även större risk för fuktskador. Dessa åtgärder bör utföras av professionella hantverkare och installatörer efter grundliga besiktningar av dina befintliga anläggningar. Detsamma gäller i de fall du vill dra om elen i sovrummet – till exempel i samband med installation av en ny belysning i form av spotlights. Denna typ av arbeten ska alltid utföras av en certifierad elektriker.

Arbeta metodiskt efter en tydlig plan

När du bestämmer dig för att renovera ditt sovrum ska du alltså arbeta efter en tydlig plan och gärna metodiskt. Om du kastar dig över väggar och golv i samma stund som du får för dig att en sovrumsrenovering är på plats är risken för att du hamnar på villospår under renoveringens gång relativt hög.

Det finns många faktorer att ta hänsyn till och verkligheten ser alltid annorlunda ut än på bilderna i katalogerna. Ett klassiskt misstag är att bestämma sig för en färg eller tapet som ser alldeles underbar ut i katalogerna, men som på din vägg och med din inredning ser helt annorlunda ut. Du kan tvingas tänka om flera gånger under renoveringens gång och om du då redan har köpt tillräckligt med färg eller tapeter för att måla om hela rummet blir detta en onödig kostnad som du hade kunnat spara till annat om du bara hade provat dig fram försiktigt från första början.

Var rädd om ytorna

Var noga med måtten och glöm inte bort hur värdefull ytan i sovrummet är! Du kanske har storslagna idéer om en vacker byrå bredvid din favoritspegel samt nya fräscha garderober längs med väggen, som tillsammans med hörnlampan som du har hittat i en second hand-butik, kommer att förgylla sovrummet. När allt kommer på plats upptäcker du plötsligt hur stor sängen faktiskt är, och hur rummet som du hade föreställt dig ljust och öppet istället förfaller sig trångt och instängt. Därför är det oerhört viktigt att räkna med marginaler innan du beställer ett helt nytt möblemang för sovrummet. De tomma ytorna kan vara viktiga för att du ska känna dig fri i ditt sovrum. Och med mer plats i sovrummet finns även större möjligheter att kunna använda rummet till annat – kanske för en extrasäng, yogamatta, eller helt enkelt en plats med generöst med utrymme för att prova outfits framför spegeln.