Tips för att bygga fritidshus

Fritidshus utomlands

Om du tillhör en av dem som planerar att investera i ett fritidshus är valmöjligheterna stora. Det första du behöver göra är naturligtvis att hitta en tomt att ställa huset på. Tänk då på att omgivande natur och landskap ofta är mer än halva grejen med att ha ett fritidshus över huvud taget.

Längtan till naturen

Många skulle beskriva sin vardag som stressig och ibland påfrestande – och för människor som bor i stan kan längtan till naturen, fågelsången och tystnaden vara konstant närvarande i tankarna. Alla behöver vi återhämtning och en plats där vi kan släppa alla vardagsbestyr, liksom den press man utsätter sig för i jakten på karriär och framgång som ofta präglar vårt samhälle.

Från utedass till jacuzzis

Generellt har vi mer pengar än någonsin tidigare och i samband med den frihet som detta innebär söker vi oss allt oftare till våra alternativa boenden – i regel på landet. Flera av oss jobbar dessutom hemifrån och måste inte nödvändigtvis vara lediga för att spendera tid i ett fritidshus. Detta ställer dock högre krav på husets konstruktion. Om du vill kunna använda huset året runt krävs en gedigen isolering och en uppvärmning som ger dig en behaglig inomhustemperatur utan att kosta för mycket. Utedassen blir allt färre och har bytts ut mot moderna toaletter och rinnande vatten – ja, till och med jacuzzis förekommer i dagens motsvarigheter till dåtidens sommartorp.

Fritidshus idag

Trenden för fritidshus är tydlig. Det som tidigare kallades för sommartorp och som snarare skulle beskrivas som ett skjul än ett hus i dagens mening har utvecklats till fritidshus med näst intill samma bekvämligheter som ett året-runt-boende. Och kanske är det just det som är den största skillnaden – att vi till i större grad använder våra sommarställen långt in på hösten och tidigt på vårkanten, ja till och med på vintern.

Nyckelfärdiga fritidshus – en bekväm lösning

Det blir allt mer populärt att köpa nyckelfärdiga hus från leverantörer som både levererar huset och hjälper med installation av vatten, avlopp och el. Vi tenderar som med allt annat att lämna över ansvaret till professionella – dels i brist på tid, men också på kunskap – och kanske framför allt eftersom vi har råd att betala för vår egen bekvämlighet. Den stora efterfrågan på fritidshus har emellertid lett till att priserna har skjutit i höjden. Med tillgång till en tomt kan det därför vara ett betydligt billigare alternativ att bygga sitt eget drömhus på en naturskön plats.

Välj fritidshus efter dina behov

Ta dig en ordentlig funderare över vad det är du vill åstadkomma med ditt fritidshus. Kanske är det ett första steg mot en total flytt och då vill du förstås kunna använda fritidshuset året runt. För att få full komfort och dessutom hålla nere energikostnaderna för uppvärmning under vintern, ställer det högre krav på kvalitet, vilket även innebär en större investering.

Storlek på fritidshuset

Ska fritidshuset bli ditt eget tillhåll eller har du tänkt att dra med hela tjocka släkten till samma stuga? Detta är förstås avgörande för fritidshusets storlek och enligt enkla ekvationer kostar det mer ju större du bygger.

Uppvärmning av fritidshuset

Ett effektivt värmesystem är viktigt för att det ska vara ekonomiskt hållbart att spendera vintrarna i ditt fritidshus. Det kan handla om en braskamin, eventuellt tillsammans med en luft-luftvärmepump som förutom att ge dig värme även fungerar som en svalkande klimatanläggning när det blir alldeles för varmt.

Vattenburet värmesystem – mest effektivt

Det kan dock vara läge att investera i ett vattenburet värmesystem om du har tänkt att tillbringa mycket tid i fritidshuset – året runt. Med en modern luft-vattenvärmepump, eller en bergvärmepump, kan du glädjas åt en oerhört kostnadseffektiv uppvärmning av både inomhusluften och tappvattnet. Installationen av ett vattenburet värmesystem kostar relativt mycket pengar och för enklare stugor och torp som mestadels ska användas under sommaren, anser de flesta att det räcker med direktverkande el och en braskamin.

Bygglovsansökan

Först och främst krävs ett bygglov för att du över huvud taget ska få tillåtelse att börja bygga ditt fritidshus. Bygglovet kostar i regel pengar och avgiften kan variera mycket mellan olika kommuner och vilken typ av hus du tänker bygga på vilken typ av tomt. I vissa kommuner kostar bygglovet ingenting alls, medan det kan kosta många tusenlappar i andra.

Planavgift

Vad du bör ha i åtanke när du ansöker om bygglov är att själva avgiften för bygglovet inte är den enda avgiften du måste betala. Mycket beror på vilken detaljplan du har för ditt tänkta bygge och för vissa detaljplaner tillkommer en så kallad planavgift som ofta är betydligt högre än själva bygglovet. Planavgiften betalas som sagt inte alltid och i vissa kommuner är det året då detaljplanen har antagits som är avgörande.

Följ detaljplanen så noggrant som möjligt

När du ansöker om bygglov är det bra om du följer detaljplanen så noggrant som möjligt i dina ritningar av huset. Detta eftersom avgiften för bygglovet kan skilja sig mellan olika ärenden och chansen att få en lägre avgift ökar om bygglovshandläggaren kan hantera din ansökan på ett så enkelt och smidigt sätt som möjligt.

Skillnader i byggregler

Med ett positivt svar från bygglovsnämnden och ett godkännande i handen kan du börja bygga ditt fritidshus. Det finns två viktiga skillnader i byggreglerna mellan att bygga en sommarstuga och att bygga ett så kallat permanentboende. När du bygger sommarstugor, eller fritidshus, är du inte skyldig att bygga handikappanpassat och inga krav ställs heller på husets energiprestanda. Detta innebär bland annat att du kan hålla nere kostnaderna när det kommer till installation av ventilationssystem.

Huset ska godkännas

Beroende på hur enkel stugan du planerar att bygga är, kan det saknas skäl till att kraven på hur huset ska byggas måste kontrolleras av en kontrollansvarig. Dock räcker med ett våtrum i huset för att huset måste godkännas efter kontroll.

Nyckelfärdigt, byggsatser eller lösvirke

En stuga med sluttande tak

Det finns egentligen tre vägar att gå när du ska investera i ett fritidshus. Antingen köper du ett nyckelfärdigt hus, alternativt byggsatser, eller lösvirke om du tänker bygga själv. De nyckelfärdiga husen levereras färdigbyggda till tomten och är dyrare än motsvarigheterna i byggsatser eller lösvirke. Med byggsatser får du själv montera ihop de olika delar av huset som levereras, och i regel krävs arbete med att behandla stommen, täcka taket och isolera. Om du väljer lösvirke blir det både billigare och dessutom får du möjligheten att själv bestämma över material och utformning av huset.

Tid kan också vara dyrbar

Även om lösvirke är det billigaste alternativet – speciellt om du tar dig tid till att hitta rätt material från billiga återförsäljare och eventuellt även andrahandsvirke – måste kostnaderna vägas mot den tid det kommer att ta dig att bygga huset. Det är onekligen både smidigare och enklare att köpa ett nyckelfärdigt hus.

Att bygga själv

Att bygga sitt eget hus är något som lockar många människor någon gång i livet. Det som hindrar oss från att komma igång är ofta bristen på tid, och inte sällan även brist på färdigheter inom själva hantverket. Dock finns det alla möjligheter att lära sig på vägen och om du har en vän som vet hur det ska gå till och har tid att hjälpa dig kan projektet bli en riktig succé och ett minne för livet!

Från grunden

När det kommer till själva konstruktionen av fritidshuset är plintgrund en både funktionell och relativt billig lösning som grund. Ett lite mer avancerat alternativ är att bygga en uteluftsventilerad krypgrund men då krävs det att du bygger på ett fuktsäkert sätt. När grunden är på plats är det dags för trästommen med både väggpanel, golv och tak. Med en gedigen isolering – samt fönster och dörrar monterade – är huset i princip redo för att inredas.

Vatten och avlopp

För vatten och avlopp i sommarstugor är det ofta inte ett alternativ att ansluta till det kommunala systemet eftersom det kan kosta en bra bit över 100 000 kronor. Många väljer istället att borra en egen brunn, vilket brukar kosta ungefär hälften så mycket. Om dina behov av vattenförsörjning är relativt små kan det till och med räcka med en regnvattensamlare. Gällande avloppet är det allra mest ekonomiska ett utedass eller mulltoa.

Elförsörjning

Att ansluta till elnät kostar också pengar och om du har möjlighet kan investering i exempelvis solceller vara en både miljövänlig och billig lösning för att försörja huset med el. Dock är möjligheterna begränsade och framförallt under vinterhalvåret kommer du att behöva en annan elförsörjning till huset. De flesta väljer därför trots allt att ansluta till ett elnät.