Bygg dig ett ladhus – tips och pris

Ett klassiskt ladhus som är rödmålat

Är du uppvuxen på landsbygden och är du sedan barnsben van vid att vara omgiven av bondgårdar och lador? Får du kanske en speciell känsla inombords när du ser branta tak och rektangulära former som på något sätt påminner dig om barndomens somrar bland brummande traktorer, hölador och råmande kor?

Om det är så, och du samtidigt är ute efter att bygga dig ett hem, kanske det vi beskriver här nedan kommer att visa sig vara ett naturligt val för dig. 

Möjligtvis är det så.

Många idag väljer att bygga sig ett ladhus. Om du inte vet vad det är, behöver du bara fortsätta läsa. Det är en relativt ny invention ändå, som på bara några år blivit riktigt populär. Ska man spekulera har det möjligtvis med nostalgi eller retro-känsla att göra, som vi försöker göra gällande ovan, eller så är det något annat. Vem vet. 

Denna byggnadsform, eller stil, har i alla fall på relativt kort tid blivit påtagligt uppskattad, det kan vi konstatera. Trots namnet, som anspelar neråt i byggnadshierarkin, har den naturligtvis alla moderna bekvämligheter som vilket nybyggt hus som helst, och uppfyller självklart Plan- och Bygglagen. Till den yttre formen påminner den dock en hel del om en lada, vilket också är själva tanken. Den raka huskroppen, det branta taket och den stående träpanelen ska föra tankarna till den klassiska svenska ladan, och det gör de sannerligen.

Skälet, eller skälen, till den dokumenterade populariteten kan man ju diskutera, men vi skriver inte den här artikeln för att komma underfund med det, istället ska vi försöka åskådliggöra vad som menas med ladhus, och vad som i allmänhet förknippas med dem, stilmässigt och formideologiskt. 

Vad kännetecknar ladhuset?

Utvändigt

  • Till att börja med är den ladu-typiska långsmalt rektangulära formen själva grundbulten, och ovanpå denna finner man allt som oftast ett förhållandevis brant sadeltak med påtagligt kort takfot. Materialet i taket är nästan uteslutande papp eller plåt, istället för tegel som skulle reducera lad-känslan till i det närmaste 100 %. 
  • Färgskalan är nedtonad för att ge ett jordnära och naturellt intryck. Den går ofta i grått, svart, mörkbrun, tjära, natur, men också i klassisk röd, och ska ge en obearbetad och natur-nära känsla.
  • Stående rektangulära fönster för att maximera ljusintag utan att bryta av för många reglar, eftersom långsidorna är bärande. 
  • Fönster och dörrar försedda med nästan negligerbara smala foder och lister i samma färg (eller liknande) som ytterväggen, vilket bidrar till den sparsmakade och funktionella stilen.
  • Dragportar, rullportar och träluckor förstärker det genuina ladugårdsintrycket, samtidigt som det är praktiskt och vackert.

Det vi ser framför oss är en enkel, i bemärkelsen okonstlad och okomplicerad, byggnation som reser sig som ur själva myllan. Det avskalade intrycket är påtagligt och det vilar en definitiv stramhet över det hela. Det är lantligt men också hemlighetsfullt. Vad döljer sig bakom de så uppenbart design-simplifierade väggarna?

Ja, vad döljer sig där?

Invändigt

  • Moderniteten inne och ute (måste man ändå säga) är slående i ett ladhus, om än på olika sätt.
  • Om utsidan vill vittna om gången tid, med hjälp av sitt tidlösa formspråk och nedtonade färger, vill insidan tala tydligt om modernitet med fräsch attityd och rena former. 
  • De som bygger ladhus brukar föredra robusta naturmaterial i inredningen som ger en ombonad träkänsla. 
  • Interiört finns ju, först och främst, installerade, alla de praktiska funktioner och moderniteter som förväntas ingå i ett nybygge innevarande år och du kan vara säker på att ingenting kommer att fattas dig i den bemärkelsen. 
  • I övrigt kan du laborera med kvadratmeter och plan för att komma fram till hur ditt ideala boende ser ut och den öppna planlösningen med kök och allrum integrerade är väldigt vanlig, för att inte säga förhärskande bland ladhusbyggarna. Det här leder till en inbyggd flexibilitet eftersom det inte är alltför komplicerat att med tiden rita om och förändra planen. 
  • I enplansbygget får man, förutom kök och allrum, plats med ett par sovrum och ett rejält badrum. Bygger du på 1,5 plan rymmer därutöver övervåningen 3–4 rum, och du får omedelbart betydligt mer boyta att jobba med.
  • Ladhuset erbjuder en enastående takhöjd som i arealerna utan påbyggnad mäter upp till fem meter från golv till nock. I kombination med stora rektangulära fönster som tillåter generöst med ljusinsläpp skapar detta en härlig upplevelse av frihet och rymd, och det är ingen överdrift att hävda att det är högt till tak.
  • Ljuset, i kombination med rena linjer och jordnära färger, skapar den skandinaviska strama och samtidigt eleganta stilen som kopplar ihop insida med utsida, och exteriörens stilfulla knapphet får sin förlösning i en mjuk och distinkt hemtrevlig interiör.

Svaret på vad som döljer sig bakom enkelhet och stramhet är alltså att du hittar en välkomnande och öppen famn med skandinavisk ton. I många fall, ska vi ändå säga. Du bygger och inreder ju som du vill. Men stilen som utvecklats i takt med ladhusens framfart domineras ändå av dessa element.

Industristil.

Vissa låter sig inspireras inredningsmässigt av den så kallade industristilen, som kommer ur Jugend eller Art Nouveau. Det är en stil som lyfter fram det slitna, råa och opolerade och som bjuder på spännande materialmöten, ofta mellan zink, plåt, betong och trä. Inspirationen härrör från gamla fabrikslokaler och verkstäder och snuddar på så vis vid ladhusets idé att använda det arbetsrelaterade i nytt uttryck.

Vill man flirta med den här trenden kan man med fördel låta sitt ladhus få ett svart plåttak och sedan accentuera invändigt med svarta detaljer som handtag, knoppar och blandare i kök och badrum, samt installera svarta fönster med spröjs. Färgvalet kan också förstärka intrycket: mattsvart, gråa toner, eller ytbehandling med järn- eller tjärvitriol.

Varför så populära?

Vi kan bara gissa. 

Den uppenbara enkelheten i konstruktion och design lockar nog många, och även den starka kopplingen till genuin svensk tradition som vi redan berört. Det är spännande när det är möjligt att ge ett stycke historia ett modernt uttryck, samtidigt som det är funktionellt och vardagligt levande.

Det är heller inte någon främmande fågel trots att konceptet är relativt nypåkommet. Ladhuset passar tvärtom in i stort sett var som helst i det svenska landskapet, om det nu är i skogsgläntan, på ängen eller i samhället bland de andra husen. Det gör att man kan tillåta sig sticka ut en aning utan att för den skull vara alltför udda eller påträngande.

Ladhusens ursprung är väl inte helt klarlagt, men man kan konstatera att möjliga föregångare, åtminstone som design-inspiration, finns. Måhända är ladhusen en moderniserad variant av hallandslängan, eller möjligen gotlandshuset, som bär många gemensamma drag, eller så är de alla varianter av varandra.

Bygga ladhus

Nybyggt ladhus

Många av de företag som erbjuder modulbyggen har nu olika typer av ladhus i sitt sortiment. Själva formen och stilen som ett ladhus har ger en hel del fördelar, och man brukar säga att de är byggsmarta.

Man bygger fabriksbaserat i moduler och byggblock och reser sedan byggnationen på plats när alla komponenter är färdigkonstruerade. Väggar, fönster, husknutar och tak lyfts upp och inordnas av kompetenta byggare, och snart har du ditt husskal färdigt.

Kärnan i resonemanget är att enkelheten leder till att man kan bygga både relativt billigt men också effektivt.

  • Takkonstruktionen är rättfram och enkel. De takstolar och takpannor som behövs kan monteras problemfritt och snabbt.
  • Stomresningen tar mindre tid än vanligt i anspråk tack vare att formen på huskroppen är så enkel och byggs med lätthet i fabrik.
  • Då man monterar den stående panelen direkt i fabrik blir det mindre jobb ute på byggplatsen, och detta sparar givetvis tid och pengar.
  • Den rektangulära formen och den öppna planlösningen gör att det finns ett otal alternativ när det gäller att avgränsa rummen. Det lämnar öppet för yteffektiva inventioner och ser till att man kan undvika ”döda ytor” för att istället utnyttja varje kvadratmeter väl.

Kostnad

Ja, eftersom smak och plånbok skiljer sig så mycket mellan olika intressenter är det inte lätt att redovisa hur mycket det skulle kosta för just dig att bygga ett ladhus. Det säger sig självt, eftersom variablerna är många.

Vi kan ju ändå titta på prisexempel som kan ge dig en aning om vilka belopp det handlar om. 

I basen finns oftast det så kallade byggsatspriset, dvs. kostnaden för konceptet som leverantören och arkitekten tagit fram som ett slags grundpris för varje husmodell. Vidare görs beräkningar på tillval och ändringar som köparen eventuellt vill göra, dvs. detaljer som personifierar och gör huset unikt. Exempelvis kan det vara burspråk, veranda, annan fasad eller fönstertyp osv. På insidan kan det handla om olika tillval, som badrumskommoder, vitvaror, golv eller andra köksprodukter. Till sist adderas summan för entreprenaden, som konstitueras av förberedelsen av tomten och färdigbyggandet av huset på plats.

Det kan se ut så här:

Boyta: 170 kvm

Sovrum: 3

Nockhöjd: 5,5 m

Byggnadshöjd: 3 m

Byggsatspris: från 1 400 000

Utifrån byggsatspriset får du sedan räkna med minst lika mycket till för att färdigställa ditt hus. 

Våga bygg

För den designmedvetne med rötter i svensk landsbygd är säkerligen ladhuset ett intressant alternativ när det gäller att bygga sig ett hem. Enkelhet och metodik går igen både när det gäller teori och praktik, och dessutom finns en påtaglig flexibilitet då det gäller inredning och stilar. Ett modernt och spännande val.