Byta till bergvärme

Bergvärme är en annan typ av förnybar energikälla som kan vara ett alternativ till traditionella uppvärmningsmetoder som el, olja eller gas. I denna text kommer vi att diskutera kostnaderna för installation av bergvärme, samt eventuella bidrag eller subventioner som kan vara tillgängliga för husägare.

Kostnaden för installation av bergvärme

Kostnaden för att installera bergvärme varierar beroende på en rad faktorer, såsom fastighetens storlek, berggrundens beskaffenhet, antalet borrhål som krävs och typen av värmepump som installeras. Generellt sett kan priset variera mellan 100 000 – 200 000 kronor eller mer, beroende på dessa faktorer.

En viktig faktor att ta hänsyn till när man tänker på kostnaden för bergvärme är att det är en investering som betalar sig på sikt. Genom att använda bergvärme kan du minska dina energikostnader och också minska din klimatpåverkan.

Bidrag och subventioner för bergvärme

Det finns olika typer av bidrag och subventioner som kan vara tillgängliga för husägare som överväger att installera bergvärme. Dessa inkluderar:

  • Investeringsstöd för bergvärme: Investeringsstödet är en subvention som kan hjälpa dig att täcka en del av kostnaden för installationen. Stödet kan vara upp till 20% av kostnaden för installationen.
  • Klimatklivet: Klimatklivet är en subvention som kan täcka upp till 60% av kostnaden för installationen av bergvärme. För att vara berättigad till denna subvention måste fastigheten vara en villa, fritidshus eller enbostadshus.
  • ROT-avdrag: ROT-avdraget kan användas för arbete som utförs i hemmet, inklusive installation av bergvärme. ROT-avdraget täcker upp till 50 000 kronor per person och år.

Det är viktigt att notera att subventioner och bidrag kan variera beroende på var du bor och vilken typ av fastighet du äger. Det är en bra idé att undersöka vilka bidrag och subventioner som är tillgängliga för dig innan du bestämmer dig för att installera bergvärme.

Slutsats

Bergvärme är en kostnadseffektiv och miljövänlig uppvärmningslösning för husägare. Även om det initiala priset för installationen kan vara högt, kan du spara pengar på sikt genom att minska dina energikostnader. Det finns också flera bidrag och subventioner som kan hjälpa dig att täcka en del av kostnaden för installationen.

 

Allt du behöver när det blir dags för bergvärme är kontakt med flera bergvärme experter. Du hittar din expert via https://helphero.se/uppvarming

 

Om du bara undrar vad det kostar med bergvärme så varierar priset en del beroende på var i landet du ska installera bergvärme. Storleken på din fatighet m.m. Länk för att Kolla in kostnaden för bergvärme