Inspiration när du ska renovera badrum

Modernt badrum

Söker du inspiration för att renovera badrum? Då har du hittat rätt. Vi tittar närmare på regler och säkerhet, hur du väljer rätt hantverkare, vilket material som håller bäst och vilka detaljer det är värt att satsa lite extra på. Här hittar du alla viktiga tips du behöver ha med dig inför en stundande badrumsrenovering.

Viktiga tips inför en badrumsrenovering

Att renovera badrummet är roligt projekt, om än både tids- och energikrävande. Tanken på slutresultatet brukar hålla lågan uppe. Innan du sätter igång är det bra att läsa på och skaffa kunskap om hur en badrumsrenovering går till och vad du bör tänka på. 

Sätt en budget

Alla byggprojekt mår bra av en tydlig budget, annars kan kostnaderna lätt dra iväg. Gå igenom dina ekonomiska förutsättningar och vad som är viktigt för dig i en badrumsrenovering för att få ett hum om kostnaderna för just din badrumsrenovering.

Om du ger dig själv helt fria händer ekonomiskt kan det hela till slut kosta väldigt mycket pengar. Materialvalen varierar mycket i pris och om du inte har en budget att hålla dig till kanske du inte lägger lika mycket viktig tid på prisjämförelse som om du hade haft en stramare hållning.

Regler och säkerhet

Eftersom badrum är en fuktig miljö kan en dåligt utförd renovering i slutänden kosta dig mycket pengar. Därför gäller det att hålla koll på vilka regler som gäller under renoveringen.

Läs på om rådande byggstandard

Ta del av rådande branschregler för våtrum här och här för att garantera ett säkert utfört jobb. Anlita bara hantverkare som garanterar denna standard.

Bygglov

När du ska renovera ett befintligt badrum krävs inget bygglov från kommunen. Om du däremot behöver bygga ut huset för att få plats med ditt badrum behöver du ansöka om bygglov. Om du ska göra om en del av ditt hem till ett nytt badrum behöver du göra en så kallad bygganmälan till kommunen. Då får du inte påbörja renoveringen för du har fått ett starttillstånd.

Vad säger försäkringsbolaget?

Även försäkringsbolaget har en del att säga till om inför en badrumsrenovering, åtminstone om du vill att din hemförsäkring ska fortsätta täcka även badrummet. Kontakta ditt försäkringsbolag för att ta reda på vilka krav din badrumsrenovering behöver uppfylla för att du fortfarande ska få ersättning om skador uppstår i framtiden. 

Ta hänsyn till planlösningen

Ditt nya badrum ska fungera i vardagen. För att göra det enklare att planera inredningen av badrummet är det därför viktigt att du tittar noga på planlösningen. Mät badrummets alla väggar, markera vattendragningarna som de ser ut idag och rita upp fönster och dörrar. Glöm inte att ta måtten på dörröppningen också. Du vill inte köpa en dyr kommod eller ett badkar som sedan inte får plats att lyftas in i badrummet. 

När du har planlösningen framför dig är det enklare att se vilka olika möjligheter som finns. Kan du få plats med både badkar och dusch eller behöver du välja det ena eller det andra? Ska du ha platsbyggd förvaring eller räcker det med ett enkelt badrumsskåp? 

En annan aspekt att ha i åtanke är att badrummet behöver vara lättstädat. 

Välj rätt hantverkare

Det finns ett stort utbud av hantverkare som utför badrumsrenoveringar, oavsett var du bor i Sverige. När du har bestämt dig för vad du vill ha för typ av badrum är det smart att kontakta flera entreprenörer samtidigt. Be om offert och jämför sedan prislappen på dem alla. Då kan du vara säker på att du får ett rimligt pris. 

Att välja rätt hantverkare handlar dock inte bara om totalkostnaden. Ta också hänsyn till om hantverkaren har bra referenser och om ni fungerar tillsammans rent personlighetsmässigt.

Att hitta rätt stil

Så till det roliga – att hitta rätt stil på ditt nya badrum! Möjligheterna är närmast oändliga, så det gäller helt enkelt att hitta en bra balans mellan din budget och din dröm.

Sök inspiration

Det finns mycket inspiration att hämta online. En enkel sökning på badrumsrenovering ger dig mängder av tips på olika stilar att renovera badrum i. Kanske vill du ta vattentemat till nya höjder och inreda marint? Älskar du spakänslan med enkla stenmaterial och gröna detaljer? Vill du ha ett så klassiskt resultat som möjligt, för att inte riskera att tröttna?

Gör en klassisk moodboard, på papper eller online, för att hitta kärnan i dina önskemål.

När du har kommit fram till vilken inredningsstil du är ute efter kan du fundera över om du har någon bekant som har renoverat sitt badrum i den stilen. Fråga om tips och råd – kanske finns det något de önskar att de hade tänkt på innan sin egen badrumsrenovering.

Material

Vilket material du väljer att använda i ditt nya badrum påverkar hela känslan. Vissa material passar bäst på golv, andra på väggar och en del fungerar på båda.

Golvmaterial

När du ska välja golv till badrummet behöver du ta hänsyn till dess hållbarhet. Bra material för badrumsgolv är till exempel klinker, microcement, natursten, våtrumsmatta eller olika kompositmaterial. Vilket golvmaterial valet till slut hamnar på är en avvägning mellan budget, smak och rummets förutsättningar.

Väggmaterial

Väggarna i ditt badrum behöver inte vara lika tåliga som golvet, men det gör stor skillnad för rummet som helhet. Kakel, våtrumstapet, vanlig tapet (där det inte förekommer vatten), natursten eller våtrumsfärg är bra alternativ.

Glöm inte detaljerna

Badrumsinredning kan vara bra att titta närmare på i butik, för att få rätt känsla av de olika produkterna. De flesta badrumsbutiker har många olika stilar representerade i sortimentet. Känn efter vad just du är ute efter vad gäller inredning, belysning, förvaring och dekoration.

Inredning

Ett runt handfat

Vad behövs egentligen för att inreda ett komplett badrum? Dessa fyra pjäser är vad som utgör själva grunden i badrummet. Alla fyra kräver att du tänker igenom dina olika behov. 

  • Handfat

Handfatet behöver vara tillräckligt brett för att du enkelt ska kunna skölja av ansiktet, borsta tänderna och tvätta händerna. Du kan välja ett separat handfat som monteras på väggen eller golvet, eller ett handfat som en del av en badrumskommod.

  • WC

Föredrar du en vägghängd eller golvstående toalett? Vill du ha ett klassiskt vitt lock eller något mer stilrent, som svart eller stenfärgat? Just valet av WC gör inte större skillnad på helhetsintrycket. Men de förekommer i många olika varianter och prisklasser, så varför inte göra ett genomtänkt val?

  • Dusch 

Duschen används oftast dagligen i ett badrum, så här gäller det att tänka på vad som passar i vardagen. Enkla vikbara duschväggar är ett alternativ som ger rymd till badrummet när duschen inte används. Detsamma gäller för duschdraperi. Om du har ett rymligt badrum med större plats för duschen kan du fundera över om det kan vara bäst att bygga fasta duschväggar. 

  • Badkar

Långt ifrån alla får plats med ett badkar i badrummet, men om du tillhör den lyckliga skaran som får det, finns det många möjligheter att kika närmare på. Vill du ha ett inbyggt badkar eller ett på tassar? Drömmer du om en bubbelvariant med massagefunktion för möjligheten till lyxigt hemmaspa? Kanske är du helt nöjd om du får plats med ett helt vanligt standardbadkar i ditt nya badrum?

Belysning

Något som ofta glöms bort under en badrumsrenovering är planering av belysningen. Särskilt vid badrumsspegeln behöver belysningen vara optimal, men se också till att takbelysningen gör sitt. En dimmer kan vara en bra lösning för att kunna maxa belysningen vid exempelvis städning och sänka belysningen för högre mysfaktor på kvällen.

Förvaring

Att kunna förvara alla handdukar, ansiktsprodukter och smutstvätt är guld värt om det görs snyggt – och dolt – i ett badrum. Ägna lite tid åt att fundera över vilka förvaringsbehov som finns och utgå från det när du planerar förvaringslösningarna i badrummet.

Det lilla extra

För att badrummet ska bli en extra härlig plats att vara på gäller det att addera detaljer som lyfter inredningen.

Spegel

Det är i badrummet du oftast gör dig i ordning. Investera därför i en bra spegel och bestäm i förväg om du ska kombinera badrumsskåp och spegel eller inte. Om du får plats är det alltid trevligt med både ansiktsspegel och helkroppsspegel i badrummet.

Handdukstork

Många uppskattar att ha en handdukstork i badrummet. Här behöver du bestämma om du vill ha en elektrisk eller vattenburen variant. Du kan antingen välja att göra handdukstorken så diskret som möjligt eller låta den ta plats och välja en väldesignad variant.

Blandare

Vilken blandare du väljer till handfat, dusch och badkar gör stor skillnad för känslan i badrummet. Framför allt behöver en blandare fylla sin funktion där den är installerad. Granska utbudet och hitta en stil som passar dig. Det är snyggt att matcha de blandare som finns i badrummet med varandra.

Dekoration

Om du får plats, investera i gröna växter – det adderar en känsla av liv i badrummet, som ju är ett rum som i vanliga fall kan kännas kallt och hårt. En fluffig badrumsmatta gör också stor skillnad för intrycket, precis som mjuka och härliga badlakan och handdukar. Doftljus eller doftpinnar lämnar en behaglig doft i rummet.

Garageuppfart med marksten

Garageuppfart byggd med marksten

Garageuppfarter hamnar lätt i glömska och kan tas för givet, men är oerhört viktiga för helhetsintrycket av en tomt. Plötsligt upptäcker du kanske att asfalten har spruckit och att hjulspåren fullständigt har tagit över som en ful målning över hela din garageuppfart. Ett vackert hus och en fin trädgård intill förtjänar en inbjudande och välbyggd garageuppfart – inte minst eftersom den kan bidra med en välkomnande känsla när du får gäster som kör fram och parkerar vid huset.

Att lämna den gråa uppfarten bakom sig

Det finns många sätt att göra om din garageuppfart, och att lägga marksten är ett både snyggt och hållbart alternativ. Det blir det alltmer populärt att lämna de grå uppfarterna bakom sig för att istället satsa på något nytt och fräscht att parkera bilen på. Som ytskikt kan du bland annat välja mellan natursten, färgad marksten eller varför inte en blandning mellan konventionell asfalt och marksten. Oavsett vilken lösning som passar bäst för dig krävs en hel del förarbete för att du ska komma någonstans över huvud taget.

Planering av din nya garageuppfart

Innan du gör någonting alls rekommenderar vi att du går igenom alternativen för att hitta det som stämmer bäst överens med hur du föreställer dig din uppfart. Du vill säkert att garageuppfarten ska passa någorlunda bra tillsammans med huset och den övriga tomten. Eftersom uppfarten ligger i anslutning till garaget kan du skapa en känsla av att uppfarten blir en naturlig förlängning av garaget, eller kanske en länk mellan hus, trädgård och övriga byggnader på tomten. Med en riktigt schysst belysning, som till exempel stilfulla lampstolpar och till och med infällda spotlights i marken kan du få garageuppfarten att kännas exklusiv och inbjudande.

Inte bara snygg att titta på

Det handlar förstås inte bara om hur garageuppfarten ser ut för ögat, den ska även hålla för tunga fordon som ständigt rullar på och av uppfarten dag efter dag. Dessutom ska dagvattnet föras bort effektivt vilket du säkerställer genom att ge garageuppfarten en väl avvägd lutning som leder vattnet till avloppsbrunnarna. Du vill säkert att garageuppfarten ska passa någorlunda bra tillsammans med huset och den övriga tomten – inte minst med garaget. Du kanske vill montera dit stilfulla lampstolpar och till och med infällda spotlights i underlaget.

Tungt och hållbart material

Garageuppfarten ska som sagt utstå tunga och hårda påfrestningar och därför är förstås ett kraftfullt och slitstarkt material en förutsättning. Vem som helst ska inte ge sig på detta krävande underarbete och eftersom du i regel behöver tunga maskiner till hjälp är det oftast en god idé att anlita en professionell markarbetare eller stenläggare.

Ett tungt och krävande arbete

En ny garageuppfart kräver både schaktning, transport av extremt tunga massor, förflyttning av bärlager, paddning och applicering av sättkross och slutligen ett ytskikt. För en privatperson utan rätt verktyg kan detta arbete ta oerhört lång tid, och de pengar som du investerar i att anlita en firma får du i regel tillbaka i all vunnen tid. För belysningslösningar och andra elarbeten som till exempel ett eluttag bör du alltid ta in en behörig elektriker för att installationerna ska utföras på ett korrekt och säkert sätt.

Ta reda på vad som finns under

Före schaktning måste du ta reda på vilka ledningar som finns under marken. Att gräva sönder telefonledningar eller elkablar kan både bli dyrt och besvärligt att åtgärda. Dessutom kommer du att få vänta betydligt mycket längre på din tilltänkta garageuppfart. Detta är ytterligare en anledning till att ta in en professionell grävare som kan ta ansvar för eventuella misstag och som vet hur de går att undvika på bästa möjliga sätt.

Utsättning av kablar och ledningar

Om det finns kablar och ledningar i marken kan du begära en så kallad utsättning. Detta innebär att ägaren av ledningen som löper under din garageuppfart skickar en så kallad utsättare som märker ut var ledningarna går genom att markera på markytan. På så sätt ser den som gräver var det är viktigt att vara extra försiktig.

Dags för schaktning

I samband med schaktningen genereras oerhört mycket jord som måste fraktas bort undan för undan. För att inte behöva köra fram och tillbaka med jordmassor dagarna i ända är det till stor hjälp med ett lastbilsflak där du kan dumpa massorna för att fortsätta fokusera på grävningen. Uppskattningsvis kan det krävas mellan tre och fyra fulla lastbilslaster för att gräva ut en garageuppfart på 50 kvadratmeter.

Bärlager med krossgrus

Med tanke på hur stora variationerna är mellan olika tomter behöver arbetet anpassas för varje enskilt markarbete. Om marken har en hög nivå av fuktighet kan den behövas dräneras, och om den består av lera kan geotextil vara den bästa lösningen. Ofta behövs inte detta och i normalfallet räcker det med att lägga ett bärlager med krossgrus i botten. När du väljer bärlager ska du göra detta efter dina behov. Det finns mått på hur höga tryck olika bärlager håller för och om du har tunga fordon, alternativt flera fordon, behöver du ett starkare bärlager. Krossgruset packas sedan med en tung markvibrator som gör bärlagret tillräckligt kompakt. Därefter läggs ett tjockt lager med väggrus som sedan fylls på ytterligare med ett lager sättkross.

Inköp av marksten

När du köper marksten finns några viktiga saker att ta i beaktning. Se för det första till att den inte är för tunn, eftersom detta kan leda till att den spricker lättare. För en vanlig garageuppfart brukar man rekommendera en marksten som är över sex centimeter tjock. En annan fälla är att välja den billigaste markstenen i sortimentet. När det gäller marksten ljuger priset sällan och med en lite dyrare variant kan du räkna med att den kommer att hålla längre.

Stenläggningen

När allt grundarbete är färdigt är det dags för det du har väntat på och suktat efter – il grande finale – den efterlängtade stenläggningen av din nya garageuppfart! Nu kan du klara dig relativt bra och ofta är det dags att säga tack och adjö till alla snälla markarbetare som har slitit med schaktning och stenkross med tunga vibrerande maskiner. Markstenen kan du få lägga själv – i alla fall om det gäller en normal och relativt enkel garageuppfart utan komplicerade vinklar och former. En regel gör sig dock gällande: hur snyggt du än lägger markstenarna kan det aldrig bli bättre än slutkapningen.

Använd en stenkap av hög kvalitet

Därför ska du inte lämna något åt slumpen när du kapar! Införskaffa en stenkap med hög kvalitet i klinga och sten. Det är framför allt för din säkerhets skull som du vill ha en kraftfull och högeffektiv stenkap. Att köpa en stenkap kan verka onödigt om du inte har tänkt att fortsätta kapa marksten efter att garageuppfarten är färdig, och därför finns som tur är stenkapar att hyra!

Fogning

Nästa steg är att foga markstenen med fogsand. Detta gör att markstenen fixeras på sin plats. Utan fog finns risk för att markstenarna med tiden kommer att röra på sig på grund av sättningar i marken.

Kostnader för att lägga marksten

Marksten

Arbetet med att lägga en ny garageuppfart innebär flera utgifter. Förutom materialkostnader är det framförallt arvoden till olika aktörer som hjälper dig, samt inhyrning av de maskiner och verktyg som du behöver för bland annat schaktning, kapning, packning och transport av jordmassor.

Material

Gällande materialet beror kostnaderna förstås på vilket material du väljer, men med både marksten, fogsand, fiberdukar och bergkross eller stenmjöl kan det lätt bli en relativt hög utgift, speciellt om du siktar mot de högre prisklasserna för bästa möjliga kvalitet. Uppskattningsvis kostar materialet mellan 200 kronor och 500 kronor per kvadratmeter.

Variationer mellan garageuppfarter

Eftersom varje garageuppfart har sina egenheter och speciella utmaningar är det svårt att säga hur mycket den totala kostnaden för arbetet blir. Om det är särskilt svårtillgängligt eller om marken kräver oförutsedda åtgärder för att kunna schaktas och stenläggas blir kostnaderna högre – inte minst eftersom du troligtvis behöver mer professionell hjälp.

Att lägga marksten själv

Var beredd på att det tar sin tid att lägga ny marksten på din garageuppfart. Att göra allting själv är fullt möjligt om du bara har rätt verktyg och använder dig av rätt metoder, men att till exempel ha någon som kör bort alla jordmassorna vid schaktning kommer du knappast att ångra. En annan avgörande faktor för hur snabbt du blir klar med dina nya garageuppfart med marksten är hur väl du har planerat arbetet från första början. Ju bättre planering som ligger bakom arbetet desto enklare blir resan mot din nya garageuppfart

Tips för att bygga fritidshus

Fritidshus utomlands

Om du tillhör en av dem som planerar att investera i ett fritidshus är valmöjligheterna stora. Det första du behöver göra är naturligtvis att hitta en tomt att ställa huset på. Tänk då på att omgivande natur och landskap ofta är mer än halva grejen med att ha ett fritidshus över huvud taget.

Längtan till naturen

Många skulle beskriva sin vardag som stressig och ibland påfrestande – och för människor som bor i stan kan längtan till naturen, fågelsången och tystnaden vara konstant närvarande i tankarna. Alla behöver vi återhämtning och en plats där vi kan släppa alla vardagsbestyr, liksom den press man utsätter sig för i jakten på karriär och framgång som ofta präglar vårt samhälle.

Från utedass till jacuzzis

Generellt har vi mer pengar än någonsin tidigare och i samband med den frihet som detta innebär söker vi oss allt oftare till våra alternativa boenden – i regel på landet. Flera av oss jobbar dessutom hemifrån och måste inte nödvändigtvis vara lediga för att spendera tid i ett fritidshus. Detta ställer dock högre krav på husets konstruktion. Om du vill kunna använda huset året runt krävs en gedigen isolering och en uppvärmning som ger dig en behaglig inomhustemperatur utan att kosta för mycket. Utedassen blir allt färre och har bytts ut mot moderna toaletter och rinnande vatten – ja, till och med jacuzzis förekommer i dagens motsvarigheter till dåtidens sommartorp.

Fritidshus idag

Trenden för fritidshus är tydlig. Det som tidigare kallades för sommartorp och som snarare skulle beskrivas som ett skjul än ett hus i dagens mening har utvecklats till fritidshus med näst intill samma bekvämligheter som ett året-runt-boende. Och kanske är det just det som är den största skillnaden – att vi till i större grad använder våra sommarställen långt in på hösten och tidigt på vårkanten, ja till och med på vintern.

Nyckelfärdiga fritidshus – en bekväm lösning

Det blir allt mer populärt att köpa nyckelfärdiga hus från leverantörer som både levererar huset och hjälper med installation av vatten, avlopp och el. Vi tenderar som med allt annat att lämna över ansvaret till professionella – dels i brist på tid, men också på kunskap – och kanske framför allt eftersom vi har råd att betala för vår egen bekvämlighet. Den stora efterfrågan på fritidshus har emellertid lett till att priserna har skjutit i höjden. Med tillgång till en tomt kan det därför vara ett betydligt billigare alternativ att bygga sitt eget drömhus på en naturskön plats.

Välj fritidshus efter dina behov

Ta dig en ordentlig funderare över vad det är du vill åstadkomma med ditt fritidshus. Kanske är det ett första steg mot en total flytt och då vill du förstås kunna använda fritidshuset året runt. För att få full komfort och dessutom hålla nere energikostnaderna för uppvärmning under vintern, ställer det högre krav på kvalitet, vilket även innebär en större investering.

Storlek på fritidshuset

Ska fritidshuset bli ditt eget tillhåll eller har du tänkt att dra med hela tjocka släkten till samma stuga? Detta är förstås avgörande för fritidshusets storlek och enligt enkla ekvationer kostar det mer ju större du bygger.

Uppvärmning av fritidshuset

Ett effektivt värmesystem är viktigt för att det ska vara ekonomiskt hållbart att spendera vintrarna i ditt fritidshus. Det kan handla om en braskamin, eventuellt tillsammans med en luft-luftvärmepump som förutom att ge dig värme även fungerar som en svalkande klimatanläggning när det blir alldeles för varmt.

Vattenburet värmesystem – mest effektivt

Det kan dock vara läge att investera i ett vattenburet värmesystem om du har tänkt att tillbringa mycket tid i fritidshuset – året runt. Med en modern luft-vattenvärmepump, eller en bergvärmepump, kan du glädjas åt en oerhört kostnadseffektiv uppvärmning av både inomhusluften och tappvattnet. Installationen av ett vattenburet värmesystem kostar relativt mycket pengar och för enklare stugor och torp som mestadels ska användas under sommaren, anser de flesta att det räcker med direktverkande el och en braskamin.

Bygglovsansökan

Först och främst krävs ett bygglov för att du över huvud taget ska få tillåtelse att börja bygga ditt fritidshus. Bygglovet kostar i regel pengar och avgiften kan variera mycket mellan olika kommuner och vilken typ av hus du tänker bygga på vilken typ av tomt. I vissa kommuner kostar bygglovet ingenting alls, medan det kan kosta många tusenlappar i andra.

Planavgift

Vad du bör ha i åtanke när du ansöker om bygglov är att själva avgiften för bygglovet inte är den enda avgiften du måste betala. Mycket beror på vilken detaljplan du har för ditt tänkta bygge och för vissa detaljplaner tillkommer en så kallad planavgift som ofta är betydligt högre än själva bygglovet. Planavgiften betalas som sagt inte alltid och i vissa kommuner är det året då detaljplanen har antagits som är avgörande.

Följ detaljplanen så noggrant som möjligt

När du ansöker om bygglov är det bra om du följer detaljplanen så noggrant som möjligt i dina ritningar av huset. Detta eftersom avgiften för bygglovet kan skilja sig mellan olika ärenden och chansen att få en lägre avgift ökar om bygglovshandläggaren kan hantera din ansökan på ett så enkelt och smidigt sätt som möjligt.

Skillnader i byggregler

Med ett positivt svar från bygglovsnämnden och ett godkännande i handen kan du börja bygga ditt fritidshus. Det finns två viktiga skillnader i byggreglerna mellan att bygga en sommarstuga och att bygga ett så kallat permanentboende. När du bygger sommarstugor, eller fritidshus, är du inte skyldig att bygga handikappanpassat och inga krav ställs heller på husets energiprestanda. Detta innebär bland annat att du kan hålla nere kostnaderna när det kommer till installation av ventilationssystem.

Huset ska godkännas

Beroende på hur enkel stugan du planerar att bygga är, kan det saknas skäl till att kraven på hur huset ska byggas måste kontrolleras av en kontrollansvarig. Dock räcker med ett våtrum i huset för att huset måste godkännas efter kontroll.

Nyckelfärdigt, byggsatser eller lösvirke

En stuga med sluttande tak

Det finns egentligen tre vägar att gå när du ska investera i ett fritidshus. Antingen köper du ett nyckelfärdigt hus, alternativt byggsatser, eller lösvirke om du tänker bygga själv. De nyckelfärdiga husen levereras färdigbyggda till tomten och är dyrare än motsvarigheterna i byggsatser eller lösvirke. Med byggsatser får du själv montera ihop de olika delar av huset som levereras, och i regel krävs arbete med att behandla stommen, täcka taket och isolera. Om du väljer lösvirke blir det både billigare och dessutom får du möjligheten att själv bestämma över material och utformning av huset.

Tid kan också vara dyrbar

Även om lösvirke är det billigaste alternativet – speciellt om du tar dig tid till att hitta rätt material från billiga återförsäljare och eventuellt även andrahandsvirke – måste kostnaderna vägas mot den tid det kommer att ta dig att bygga huset. Det är onekligen både smidigare och enklare att köpa ett nyckelfärdigt hus.

Att bygga själv

Att bygga sitt eget hus är något som lockar många människor någon gång i livet. Det som hindrar oss från att komma igång är ofta bristen på tid, och inte sällan även brist på färdigheter inom själva hantverket. Dock finns det alla möjligheter att lära sig på vägen och om du har en vän som vet hur det ska gå till och har tid att hjälpa dig kan projektet bli en riktig succé och ett minne för livet!

Från grunden

När det kommer till själva konstruktionen av fritidshuset är plintgrund en både funktionell och relativt billig lösning som grund. Ett lite mer avancerat alternativ är att bygga en uteluftsventilerad krypgrund men då krävs det att du bygger på ett fuktsäkert sätt. När grunden är på plats är det dags för trästommen med både väggpanel, golv och tak. Med en gedigen isolering – samt fönster och dörrar monterade – är huset i princip redo för att inredas.

Vatten och avlopp

För vatten och avlopp i sommarstugor är det ofta inte ett alternativ att ansluta till det kommunala systemet eftersom det kan kosta en bra bit över 100 000 kronor. Många väljer istället att borra en egen brunn, vilket brukar kosta ungefär hälften så mycket. Om dina behov av vattenförsörjning är relativt små kan det till och med räcka med en regnvattensamlare. Gällande avloppet är det allra mest ekonomiska ett utedass eller mulltoa.

Elförsörjning

Att ansluta till elnät kostar också pengar och om du har möjlighet kan investering i exempelvis solceller vara en både miljövänlig och billig lösning för att försörja huset med el. Dock är möjligheterna begränsade och framförallt under vinterhalvåret kommer du att behöva en annan elförsörjning till huset. De flesta väljer därför trots allt att ansluta till ett elnät.

Att måla väggar

Man målar en vägg vit

När man ska måla om finns det en hel del att tänka på. Det kan vara lockande att köpa hem färgen och kasta sig över penslarna, men ett slarvigt utfört arbete kan kosta dig både tid och pengar. För det första är det inte alls säkert att den färgen som ser bäst ut på bild blir lika snygg när du målar den på väggen.

Färg i olika ljussättningar

Det finns många faktorer som avgör färgers utseende och därför rekommenderar vi att du alltid beställer hem provfärger som du bara stryker några få drag med. Lägg märke till hur färgen förändras beroende på ljusinsläppet och vilken tid på dygnet det gäller. Belysningen är till viss del avgörande för hur färgen kommer att se ut och om du har speciella lampor i rummet som sprider ljuset i specifika riktningar är detta bra att ha i åtanke.

Anpassa färgen till inredningen

Du måste också ta hänsyn till den övriga inredningen och om du redan har ställt undan alla möbler och inredningsdetaljer kan det vara svårt att få en rättvis bild av hur rummet kommer att se ut när allt är klart. Låt möblerna stå kvar när du börjar prova dig fram mellan olika färger och nyanser.

Välj rätt färgtyp

Även om du har bestämt vilken kulör du vill ha på väggarna är det inte helt säkert att färgtypen är den rätta. Om du själv inte är expert på olika färger ska du alltid be om professionella råd om vilken färg som passar bäst för just den väggen som du har tänkt att måla. Det kan vara så att du med fördel väljer olika färgtyper för olika rum – även om kulören är densamma.

Du som vill anlita en målare

När du ska skrida till verket och faktiskt börja måla är det olika utmanande beroende på hur mycket erfarenhet du har sen tidigare. Det är anmärkningsvärt hur mycket mer effektivt en professionell målare jobbar i jämförelse med en nybörjare. Detta är en av anledningarna till att väldigt många väljer att anlita en målare. Trots att det innebär en extra kostnad sparar du oerhört mycket tid som du kan spendera på andra produktiva saker istället.

Att tänka på när du anlitar

Det finns flera saker som är viktiga att tänka på när du anlitar en målare för att utför arbetet. För det första ska du vara säker på vad det är du vill åstadkomma med målningen. I slutändan handlar ju målning till stor del om en subjektiv bedömning om vad som är snyggt eller inte, och om du lämnar för mycket spelrum åt målaren att bestämma finns risken att det inte blir alls som du hade tänkt dig. Målarfirmor är specialiserade på själva hantverket och kan mycket väl sakna kunskap eller känsla för stil och inredning.

Dra nytta av målarens kunskaper

Däremot är det klokt att lyssna på målarens tips och råd eftersom de ofta har bra koll på hur verkligheten kan skilja sig från teorin. Du kanske har valt ut färger och kulörer i tron om att saker och ting kommer att se ut på ett speciellt sätt. Om du förklarar, och helst visar upp, dina idéer i detalj, kan målaren hjälpa dig att hitta rätt färg och kulör för att du ska lyckas få fram den färg du vill ha på väggen.

Jämför flera firmor och offerter

Jämför gärna flera olika målarfirmor för att skapa dig en mer objektiv uppfattning om vilka valmöjligheter du står inför. Det handlar förstås till viss del om att få en prisuppfattning – men kanske ännu mer om att hitta en målare som verkar tillräckligt engagerad i ditt projekt för att måla väggen så bra som möjligt.

Ställ många frågor

En tumregel är att gå igenom projektet med målaren noggrant innan väggarna börjar målas. Ju fler frågor du ställer från början desto bättre uppfattning får du om målerifirmans kompetens och lämplighet att utföra arbetet. Om du känner dig väl bemött och uppfattar att målaren tar till sig det du säger på ett lyhört sätt har du eventuellt hittat precis rätt person för uppdraget!

Du som vill måla själv

Nåväl, många av oss väljer ändå det billigaste alternativet – och för vissa även det roligaste – att måla själv! För dig som har målat väggar inomhus tidigare finns goda förutsättningar för att arbetet ska gå som i en dans på rosor, och för dig som aldrig har hållit i en pensel förut rekommenderar vi att du lär dig att räkna till tio med djupa andetag innan du börjar måla. Nej då, någon gång ska ju vara den första och så svårt behöver det inte vara, men vi kan ändå höja ett varningens finger för att det kan uppstå flera små irritationsmoment på vägen som kräver en hel del tålamod!

Förarbetet – ett ytterst viktigt arbete

Förarbetet är fullständigt nödvändigt och kanske det allra viktigaste momentet. Personer som gärna vill ha snabba resultat och har en alltför optimistisk inställning från början kan hamna snett redan när den första färgburken öppnas. När det kommer till att välja ut verktyg och redskap eller skydda golv och möbler på ett smart sätt, finns inget utrymme för slarv. Risken att du kommer att få lägga onödigt mycket tid på sådant som du inte hade tänkt dig från början är överhängande.

Rengör väggen grundligt

Det första du ska göra innan du målar en vägg är att rengöra den grundligt för få bort all smuts och fett. Detta arbete säkerställer att färgen som du målar med verkligen fäster som den ska. Det finns anpassade engångstvättar som kan fästas på ett slipverktyg för en effektiv rengöring.

Skydda lister, golv och möbler

Genom att lägga täckpapp på golvet samt maskera alla dina lister noggrant, förbereder du för målning på ett optimalt sätt. Om du har ett golv som du är särskilt rädd om är det förstås extra viktigt att skydda det ordentligt. Du kan kallt räkna med att det kommer att spillas en del under målningen – det hör liksom till – även om de allra mest erfarna är otroligt skickliga på att hålla kvar färgen på sin rätta plats. Detsamma gäller förstås möblerna och om du inte har möjlighet att ställa undan alltihop kan du åtminstone täcka över dem med skyddsplast, skyddsdukar eller plastpåsar.

Skrapa bort lös färg

Skrapar bort gammal målarfärg

Se till att ingen gammal färg på väggen sitter löst, eftersom även detta gör att den nya färgen kommer att fästa dåligt. Om så är fallet måste du skrapa bort all lös gammal färg innan du börjar måla. Eventuellt hittar du även ojämnheter på ytan, eller till och med hål efter spikar eller skruvar i väggen. För ett optimalt resultat med en slät och fin yta måste du spackla och slipa fram tills att alla ojämnheter eller hål är borta.

Fyll glipor med fogmassa

Dessutom bör du applicera fogmassa i alla glipor som kan finnas mellan golvlisten och väggen. Det brukar räcka med ett fuktigt finger för att jämna ut fogmassan i gliporna.

Sparmålning

Nu kan du äntligen öppna din första färgburk, men innan du går loss fullständigt med rollern ska du börja lugnt och metodiskt med att måla kanterna längs lister och hörn, men också eluttag och strömbrytare. Detta arbete, som kallas för att sparmåla, gör det betydligt enklare att faktiskt gå loss fullständigt med rollern när det väl är dags att täckmåla – eftersom det blir lättare att hålla sig inom ramarna och inte kladda utanför. När du är klar med penseln kan du dra några drag med en mindre roller över samma områden längs kanterna som du redan har målat. Detta för att få samma färgstruktur över hela väggen som ju sedan ska rollas.

Täckmålning

Det är vid täckmålningen som saker och ting börjar hända på riktigt. Här kan du äntligen sträcka ut ordentligt och försöka rolla så jämnt över väggen som möjligt. Du ska alltid måla en vägg i taget för att undvika att färgen hinner torka innan du blir klar. Om vissa delar av en halvt målad vägg börjar torka, finns risk för att resultatet blir flammigt eller randigt när du försöker att måla klart väggen med ny färg. Dessutom ger ett metodiskt utfört arbete bättre möjligheter att hålla koll på olika torktider för olika väggar.

En andra och slutgiltig strykning

Vid en andra strykning ska du se till att färgen täcker ordentligt. Snåla inte med färgen på rollern och se till att stryka ungefär lika mycket överallt. Ett bra tips efter att målat väggen med en andra strykning är att redan nu ta bort maskeringstejpen, innan färgen har torkat, eftersom en torkad färg över tejpen kan göra att den blir svårare att dra loss. Sist men inte minst – beundra ditt stora verk – eller lär dig från dina misstag till nästa gång. Med tiden blir du en skicklig målare!

Att renovera en trappa

Trappa av trä och metall

Det är något visst med inomhustrappor. Många av oss som växte upp i hem med två eller fler våningsplan kan minnas dem med nostalgi och vördnad. Att äntligen få gå från matbordet och rusa upp för trappan gick i all världens fart och med tiden blev man liksom som ett med den. Trappan kan även ge en känsla av att den är beständig – som att den alltid har funnits där – till och med innan huset byggdes. Hur det nu är med den saken kan vi lämna osagt, men att det kan finnas gott om värme och kärlek i en nött gammal robust trappa i trä kan vi nog alla vara överens om. Nog är det hemtrevligt med en flitigt använd trappa och onekligen utgör den en central i huset när den finns.

Därför renoverar vi trappor

Då är frågan hur vi ställer oss till det här med renoveringen. Ska vi verkligen slipa bort alla gamla spår från svunna tider? Från flera sekels klampande, trampande och hoppande. Från saker som har kastats ner från övervåningen i diverse barnsliga lekar eller kanske under episka raseriutbrott. Visst, vi kan inte hålla på att grotta in oss i gamla minnen hur länge som helst för livet går ju faktiskt vidare – med eller utan samma gamla trappa.

Olika skäl till renovering

Om skälen till att du ska renovera din trappa är rent estetiska och du faktiskt inte trivs med den trappan du har för tillfället kan det vara läge att byta ut trappan mot en ny. Om problemet snarare är att trappan knarrar outhärdligt, eller om den börjar få sprickor, kan det i vissa fall räcka med att rusta upp den ordentligt. Att måla om en trappa kan verka vara det allra enklaste alternativet men kräver i själva verket ofta väldigt mycket tid – både med förberedelser och diverse processer under projektets gång.  

Innan du börjar

För det första får du ta dig en ärlig titt på hur trappan faktiskt ser ut. Det kan vara bra att låta några andra som du litar på ta en titt de också för att du ska få en någorlunda objektiv bild av vad det är som måste göras. I äldre hus kan det förhålla sig som så att man helst behåller det ursprungliga utseendet i trappan för att den ska smälta in snyggt i huset i övrigt. Detta behöver inte nödvändigtvis betyda mindre arbete utan ibland faktiskt tvärtom. Ju noggrannare du är med att behålla ett särskilt utseende eller stil, desto mer börjar renoveringsarbetet likna restaurering och desto mer omsorgsfullt måste du utföra momenten för att nå det resultat som du vill uppnå.

Olika typer av trappor

Även om endast fantasin sätter gränserna för hur en trappa faktiskt kan se ut finns det vissa stilar och varianter som är betydligt vanligare än andra och som har benämningar som används för att kategorisera trapporna. Här finns raka enloppstrappor, raka tvåloppstrappor med vilplan, vinklade enloppstrappor, u-formade enloppstrappor samt spiraltrappor.

Trappan präglar din bostad

Alla trappor inomhus har i regel som syfte att koppla ihop våningsplan – både i villor och i radhus. De utgör en central del i planlösningen och kan beroende på sitt utformning prägla inredningen och ge uttryck för hela känslan i hemmet. Det behöver inte nödvändigtvis vara så att du vill renovera en befintlig trappa. Ibland kan det handla om att bygga en helt ny – för att inreda vinden eller på annat sätt förändra arkitekturen i din bostad.

Välj en anpassad trappa

Vilken trappa som intresserar dig handlar förstås om smak, men framförallt om förutsättningarna hemma hos dig. Beroende på hur din planlösning ser ut, liksom hur din befintliga trappa är utformad, väljer du med fördel en typ av trappa som är väl anpassad efter din bostad.

En säker renovering av trappan

Trappan ska inte bara se vacker ut. Säkerheten är förstås det allra viktigaste – och även en vanlig anledning till att du väljer att renovera trappan från första början. Med fel lack kan trappan bli hal, vilket har uppenbara nackdelar, speciellt när barnen springer upp och ner och kan råka ut för olyckliga fall. Det finns mattor eller tejp som fungerar som halkskydd och som kan fästas på trappstegen för att öka säkerheten ytterligare. Grundläggande för en säker trappa är att alla trappsteg är lika höga, eftersom olika steghöjd kan spela koordinationen ett spratt och få oss att fullständigt tappa fotfästet – något som vi absolut inte vill göra i en trappa.

Trappräcket

Modernt trappräcke

Dessutom är ett väl fungerande trappräcke fundamentalt om du över huvud taget ska kunna bjuda in alla gäster till ditt hem. För personer som av olika anledningar behöver ett extra stöd och kraft för att kunna gå i trappor är trappräcket en räddning.  

Renoveringsåtgärder

Om du bestämmer dig för att byta ut din trappa alternativt bygga en ny, finns två olika vägar att gå. Antingen bygger du trappan själv från grunden, eller så köper du en färdig, fabrikstillverkad trappa. De fabrikstillverkade finns som standardvarianter men kan i regel även måttbeställas. Eftersom de är relativt enkla att sätta ihop och få på plats, tack vare att delarna kommer i färdiga sektioner, är detta naturligtvis det allra enklaste alternativet

Trappan som förvaringslösning

Vi lever i en tid då smarta förvaringslösningar har blivit oerhört populärt och trendigt och en trappa kan naturligtvis utgöra en gyllene möjlighet att skapa ordentligt med förvaringsutrymme, tack vare det generösa utrymmet som ofta hittas under en trappa. Det finns flera kreativa lösningar som du kanske själv kommer på, eller hittar inspiration till i diverse kataloger och medier.   

Trappbelysningen

Genom att installera en riktigt snygg belysning kan du skapa liv i trappan och dessutom göra den säkrare att ta sig fram i under de mörka stunderna. Tänk bara på att du riktar ljuset mot trappan på ett strategiskt sätt för att inte skapa olycksbådande skuggor över planstegen. Förutom en klassisk trappbelysning i taket eller väggen kan det vara en snygg detalj att installera LED-lampor i själva trappstegen eller under ledstången.

Renovera med trappsatser

Om du bestämmer dig för att rusta upp eller förfina din befintliga trappa finns det färdiga trappsatser som du helt enkelt kan lägga ovanpå. Detta är förmodligen det allra enklaste sättet att renovera en trappa och resultatet kan innebära ett betydligt fräschare intryck. Det enda du måste göra att dra bort den eventuella mattan som ligger ovanpå trappan.

Få bort knarrandet

Vi är olika känsliga mot störande ljud. En del skulle kanske säga att knarrande trappor har en viss charm, medan de flesta av oss uppskattar en relativt tyst passage mellan våningsplanen – inte minst om du har barn som rör sig i ultrarapid mellan våningarna oräkneliga gånger under en och samma dag. Eftersom det ofta är spikarna i gamla trappor som gnider mot träet på grund av de rör sig, kan det räcka med att fixera trappstegen med ytterligare spikar eller skruvar för att få bukt på problemet. Dock är det väldigt svårt att bli av med knarrandet helt och hållet och för dig som fullständigt hatar knarrande trappor kan betong eller metall kan vara rätt material!  

Måla om trappan

Du som vill bredda valmöjligheterna, eller av olika anledningar behålla den ursprungliga ytan, gör rätt i att måla om trappan antingen med olja eller färg. Detta innebär ett relativt omfattande arbete men för dig som har en tydlig plan och idé med vad du vill åstadkomma med renoveringen kan det mycket väl vara ett riktigt roligt arbete som dessutom gör stor skillnad. Innan du målar måste du få bort all färg från din befintliga trappa. Detta gör du genom att skrapa och vid behov även med färgborttagningsmedel. När du har fått bort alla gamla rester kan du börja med att slipa och spackla fram till att du har fått fram en jämn och fin yta. Grundmåla två gånger och måla därefter två gånger med täckfärg. Låt torka ordentligt och trappan är redo att bestigas!  

Material – en fråga om pris och kvalitet

Vi har pratat mycket om att renovera eller låta bygga en ny trappa i trä, men givetvis finns även trappor i andra material, som till exempel metall eller betong. Trätrappor brukar tillverkas av träslag som till exempel rödbok, furu, björk, ask och ek. Här skiljer sig priserna åt väldigt vilket inte minst beror på den begränsade tillgången av exempelvis ek i jämförelse med furu. Ektrappor kan med detta sagt vara dubbelt så dyra som furutrappor. 

Bygg dig ett ladhus – tips och pris

Ett klassiskt ladhus som är rödmålat

Är du uppvuxen på landsbygden och är du sedan barnsben van vid att vara omgiven av bondgårdar och lador? Får du kanske en speciell känsla inombords när du ser branta tak och rektangulära former som på något sätt påminner dig om barndomens somrar bland brummande traktorer, hölador och råmande kor?

Om det är så, och du samtidigt är ute efter att bygga dig ett hem, kanske det vi beskriver här nedan kommer att visa sig vara ett naturligt val för dig. 

Möjligtvis är det så.

Många idag väljer att bygga sig ett ladhus. Om du inte vet vad det är, behöver du bara fortsätta läsa. Det är en relativt ny invention ändå, som på bara några år blivit riktigt populär. Ska man spekulera har det möjligtvis med nostalgi eller retro-känsla att göra, som vi försöker göra gällande ovan, eller så är det något annat. Vem vet. 

Denna byggnadsform, eller stil, har i alla fall på relativt kort tid blivit påtagligt uppskattad, det kan vi konstatera. Trots namnet, som anspelar neråt i byggnadshierarkin, har den naturligtvis alla moderna bekvämligheter som vilket nybyggt hus som helst, och uppfyller självklart Plan- och Bygglagen. Till den yttre formen påminner den dock en hel del om en lada, vilket också är själva tanken. Den raka huskroppen, det branta taket och den stående träpanelen ska föra tankarna till den klassiska svenska ladan, och det gör de sannerligen.

Skälet, eller skälen, till den dokumenterade populariteten kan man ju diskutera, men vi skriver inte den här artikeln för att komma underfund med det, istället ska vi försöka åskådliggöra vad som menas med ladhus, och vad som i allmänhet förknippas med dem, stilmässigt och formideologiskt. 

Vad kännetecknar ladhuset?

Utvändigt

  • Till att börja med är den ladu-typiska långsmalt rektangulära formen själva grundbulten, och ovanpå denna finner man allt som oftast ett förhållandevis brant sadeltak med påtagligt kort takfot. Materialet i taket är nästan uteslutande papp eller plåt, istället för tegel som skulle reducera lad-känslan till i det närmaste 100 %. 
  • Färgskalan är nedtonad för att ge ett jordnära och naturellt intryck. Den går ofta i grått, svart, mörkbrun, tjära, natur, men också i klassisk röd, och ska ge en obearbetad och natur-nära känsla.
  • Stående rektangulära fönster för att maximera ljusintag utan att bryta av för många reglar, eftersom långsidorna är bärande. 
  • Fönster och dörrar försedda med nästan negligerbara smala foder och lister i samma färg (eller liknande) som ytterväggen, vilket bidrar till den sparsmakade och funktionella stilen.
  • Dragportar, rullportar och träluckor förstärker det genuina ladugårdsintrycket, samtidigt som det är praktiskt och vackert.

Det vi ser framför oss är en enkel, i bemärkelsen okonstlad och okomplicerad, byggnation som reser sig som ur själva myllan. Det avskalade intrycket är påtagligt och det vilar en definitiv stramhet över det hela. Det är lantligt men också hemlighetsfullt. Vad döljer sig bakom de så uppenbart design-simplifierade väggarna?

Ja, vad döljer sig där?

Invändigt

  • Moderniteten inne och ute (måste man ändå säga) är slående i ett ladhus, om än på olika sätt.
  • Om utsidan vill vittna om gången tid, med hjälp av sitt tidlösa formspråk och nedtonade färger, vill insidan tala tydligt om modernitet med fräsch attityd och rena former. 
  • De som bygger ladhus brukar föredra robusta naturmaterial i inredningen som ger en ombonad träkänsla. 
  • Interiört finns ju, först och främst, installerade, alla de praktiska funktioner och moderniteter som förväntas ingå i ett nybygge innevarande år och du kan vara säker på att ingenting kommer att fattas dig i den bemärkelsen. 
  • I övrigt kan du laborera med kvadratmeter och plan för att komma fram till hur ditt ideala boende ser ut och den öppna planlösningen med kök och allrum integrerade är väldigt vanlig, för att inte säga förhärskande bland ladhusbyggarna. Det här leder till en inbyggd flexibilitet eftersom det inte är alltför komplicerat att med tiden rita om och förändra planen. 
  • I enplansbygget får man, förutom kök och allrum, plats med ett par sovrum och ett rejält badrum. Bygger du på 1,5 plan rymmer därutöver övervåningen 3–4 rum, och du får omedelbart betydligt mer boyta att jobba med.
  • Ladhuset erbjuder en enastående takhöjd som i arealerna utan påbyggnad mäter upp till fem meter från golv till nock. I kombination med stora rektangulära fönster som tillåter generöst med ljusinsläpp skapar detta en härlig upplevelse av frihet och rymd, och det är ingen överdrift att hävda att det är högt till tak.
  • Ljuset, i kombination med rena linjer och jordnära färger, skapar den skandinaviska strama och samtidigt eleganta stilen som kopplar ihop insida med utsida, och exteriörens stilfulla knapphet får sin förlösning i en mjuk och distinkt hemtrevlig interiör.

Svaret på vad som döljer sig bakom enkelhet och stramhet är alltså att du hittar en välkomnande och öppen famn med skandinavisk ton. I många fall, ska vi ändå säga. Du bygger och inreder ju som du vill. Men stilen som utvecklats i takt med ladhusens framfart domineras ändå av dessa element.

Industristil.

Vissa låter sig inspireras inredningsmässigt av den så kallade industristilen, som kommer ur Jugend eller Art Nouveau. Det är en stil som lyfter fram det slitna, råa och opolerade och som bjuder på spännande materialmöten, ofta mellan zink, plåt, betong och trä. Inspirationen härrör från gamla fabrikslokaler och verkstäder och snuddar på så vis vid ladhusets idé att använda det arbetsrelaterade i nytt uttryck.

Vill man flirta med den här trenden kan man med fördel låta sitt ladhus få ett svart plåttak och sedan accentuera invändigt med svarta detaljer som handtag, knoppar och blandare i kök och badrum, samt installera svarta fönster med spröjs. Färgvalet kan också förstärka intrycket: mattsvart, gråa toner, eller ytbehandling med järn- eller tjärvitriol.

Varför så populära?

Vi kan bara gissa. 

Den uppenbara enkelheten i konstruktion och design lockar nog många, och även den starka kopplingen till genuin svensk tradition som vi redan berört. Det är spännande när det är möjligt att ge ett stycke historia ett modernt uttryck, samtidigt som det är funktionellt och vardagligt levande.

Det är heller inte någon främmande fågel trots att konceptet är relativt nypåkommet. Ladhuset passar tvärtom in i stort sett var som helst i det svenska landskapet, om det nu är i skogsgläntan, på ängen eller i samhället bland de andra husen. Det gör att man kan tillåta sig sticka ut en aning utan att för den skull vara alltför udda eller påträngande.

Ladhusens ursprung är väl inte helt klarlagt, men man kan konstatera att möjliga föregångare, åtminstone som design-inspiration, finns. Måhända är ladhusen en moderniserad variant av hallandslängan, eller möjligen gotlandshuset, som bär många gemensamma drag, eller så är de alla varianter av varandra.

Bygga ladhus

Nybyggt ladhus

Många av de företag som erbjuder modulbyggen har nu olika typer av ladhus i sitt sortiment. Själva formen och stilen som ett ladhus har ger en hel del fördelar, och man brukar säga att de är byggsmarta.

Man bygger fabriksbaserat i moduler och byggblock och reser sedan byggnationen på plats när alla komponenter är färdigkonstruerade. Väggar, fönster, husknutar och tak lyfts upp och inordnas av kompetenta byggare, och snart har du ditt husskal färdigt.

Kärnan i resonemanget är att enkelheten leder till att man kan bygga både relativt billigt men också effektivt.

  • Takkonstruktionen är rättfram och enkel. De takstolar och takpannor som behövs kan monteras problemfritt och snabbt.
  • Stomresningen tar mindre tid än vanligt i anspråk tack vare att formen på huskroppen är så enkel och byggs med lätthet i fabrik.
  • Då man monterar den stående panelen direkt i fabrik blir det mindre jobb ute på byggplatsen, och detta sparar givetvis tid och pengar.
  • Den rektangulära formen och den öppna planlösningen gör att det finns ett otal alternativ när det gäller att avgränsa rummen. Det lämnar öppet för yteffektiva inventioner och ser till att man kan undvika ”döda ytor” för att istället utnyttja varje kvadratmeter väl.

Kostnad

Ja, eftersom smak och plånbok skiljer sig så mycket mellan olika intressenter är det inte lätt att redovisa hur mycket det skulle kosta för just dig att bygga ett ladhus. Det säger sig självt, eftersom variablerna är många.

Vi kan ju ändå titta på prisexempel som kan ge dig en aning om vilka belopp det handlar om. 

I basen finns oftast det så kallade byggsatspriset, dvs. kostnaden för konceptet som leverantören och arkitekten tagit fram som ett slags grundpris för varje husmodell. Vidare görs beräkningar på tillval och ändringar som köparen eventuellt vill göra, dvs. detaljer som personifierar och gör huset unikt. Exempelvis kan det vara burspråk, veranda, annan fasad eller fönstertyp osv. På insidan kan det handla om olika tillval, som badrumskommoder, vitvaror, golv eller andra köksprodukter. Till sist adderas summan för entreprenaden, som konstitueras av förberedelsen av tomten och färdigbyggandet av huset på plats.

Det kan se ut så här:

Boyta: 170 kvm

Sovrum: 3

Nockhöjd: 5,5 m

Byggnadshöjd: 3 m

Byggsatspris: från 1 400 000

Utifrån byggsatspriset får du sedan räkna med minst lika mycket till för att färdigställa ditt hus. 

Våga bygg

För den designmedvetne med rötter i svensk landsbygd är säkerligen ladhuset ett intressant alternativ när det gäller att bygga sig ett hem. Enkelhet och metodik går igen både när det gäller teori och praktik, och dessutom finns en påtaglig flexibilitet då det gäller inredning och stilar. Ett modernt och spännande val.

Att bygga stenhus

Gammalt stenhus

Globalt är stenhus vanligt förekommande, men i Sverige, där vi har starka traditioner från att bygga hus i trä är det desto mer ovanligt. För att reda ut begreppen och förklara vad egentligen ett stenhus innebär måste vi först och främst skilja på ett så kallat äkta stenhus, och stenhus som inte helt och hållet består av sten. Faktum är att de flesta hus som vi i Sverige kallar för stenhus i själva verket är byggda i trä, men har en fasad av puts eller stenblock. I Sverige är det dessutom betydligt vanligare med en stomme i tegel eller betong än faktisk sten. Med detta sagt bygger de flesta tillverkare av stenhus egentligen trähus, men med en sten- eller putsfasad som ger huset särskilda egenskaper och framför allt utseende.

Stenhus – stilrent och underhållsfritt

Så vad kan finns det egentligen finnas för anledningar till att du vill ha en fasad som är av puts eller sten istället för trä? För det första kan det ha rent estetiska skäl och stenhus är oerhört populära i både klassiska och moderna funkishus. Det ger ett stilrent och kontinentalt utseende och kan ge huset ett mer robust och självklart intryck. Många kanske drömmer om ett hus i sten efter att ha rest i delar av världen där äkta stenhus snarare är en regel än ett undantag. Förutom det estetiska kan andra skäl till att du väljer ett stenhus vara det minskade underhållsarbetet av fasaden, liksom de goda isolerande egenskaperna i stenblocken eller lättbetongen. Eftersom stenfasader är oorganiska utgör de även ett effektivt skydd mot sådant som kan angripa organiska material, som till exempel trä. Detta innefattar angrepp av röta, fukt och mögelsvamp.

Kombination av goda egenskaper

Betongens betydligt hårdare egenskaper i kombination med den invändiga mjuka och flexibla träkonstruktionen kan ha flera fördelar. Du får ett stabilt skydd mot väder och vind och kan samtidigt glädjas åt träets goda egenskaper – inte minst de energi- och kostnadseffektiva. Många tillverkare använder en lastupptagande betongkonstruktion där en cellplastisolering sedan gjuts ovanpå. Detta resulterar i monteringsfärdiga enheter som sedan helt enkelt placeras utanpå träkonstruktionen.

Olika strukturer i olika prisklasser

För att strukturera betongfasader använder man en putsliknande struktur vars innehåll och egenskaper skiljer sig mellan olika tillverkare och prisklasser. Beroende på vilka förutsättningar ditt hus har, och vilket syfte du har med ytskiktet i fasaden, väljer du en struktur som uppfyller dina önskemål och krav. Om skälen endast råkar vara estetiska kan det räcka med en billigare variant, medan du kan behöva sikta in dig på de högre prisklasserna om du vill maximera isoleringsförmågan i stenhuset.

Så konstrueras väggen – inifrån och ut

Innan man applicerar putsstrukturer utvändigt kompletteras väggen med extra isolering, diffusionsspärr och träregelkonstruktion för att skapa goda förutsättningar för ett fulländat resultat. I regel används en träregelkonstruktion och mellanliggande isolering med både spån- och gipsskivor som grundstruktur i väggen. Med denna uppbyggnad kan dina installationer av elanläggningar och VS-system installeras dolt och väl skyddat i väggarna.

Minimala värmeförluster och värmetröga väggar

Stenhus i klassisk stil

Allt detta arbete innebär en relativt hög investering som kan återbetalas tack vare den extremt goda isoleringen. Ditt stenhus blir tätt med minimala värmeförluster vilket gör att energikostnaderna för uppvärmning av huset blir relativt låga. En fördel med stenhus är det värmetröga materialet som tar lång tid på sig att förlora sin inneboende temperatur. Detta leder till att kylan i konstruktion kan ha en skönt svalkande effekt under de varma sommarmånaderna, och därefter bidra med en varmare inomhustemperatur när det blir kallare ute.

Motståndskraftigt mot väder och vind

Med ett stenhus som är tillverkat på rätt sätt och med hög kvalitet i materialen kan du få en anmärkningsvärt motståndskraftig fasad. Dessutom innebär konstruktionen hög flexibilitet när det kommer till installationer då man inte behöver göra omfattande förarbeten för att exempelvis installera elanläggningar. Valmöjligheterna är oerhört stora och du kan välja mellan flera olika ytstrukturer för att ta fram ett estetiskt tilltalande alternativ – exempelvis genom att sätta slätare struktur kring fönster och dörrar och en trubbigare och mer robust yta i övrigt. Med den invändiga spånskivan finns inga hinder för att sätta upp tavlor eller hyllor efter dina önskemål för att ta fram den inredning som stämmer bäst överens med hur du vill att ditt stenhus ska se ut.

Stenhus av lättbetong

Många stenhus platsbyggs med en så kallad lättbetongstomme. Detta material uppfanns i Sverige i mitten av 1920-talet och är en blandning av flera oorganiska material. Det finns flera anledningar till att många svenska stenhustillverkare väljer just detta material i sina konstruktioner och framför allt är det de relativt goda isolerande egenskaperna som än en gång lockar. Lättbetong lagrar värme som du har nytta av på vintern, liksom kyla som svalkar skönt på sommaren. I vårt land där temperaturen varierar kraftigt mellan årstiderna är således lättbetong ett funktionellt material som kan ge oss det inomhusklimat vi vill ha året runt.

Isolerar både från ljud och kyla

Förutom de värmeisolerande egenskaperna har lättbetong även en ljuddämpande effekt vilket inte minst är till fördel i hus som är belägna nära buller och oljud från exempelvis motorvägar eller tågbanor. Eftersom lättbetong är ett oorganiskt material behöver du inte heller oroa dig för bränder.

Minskad risk för köldbryggor

När du bygger ett hus med stenblock är det sand, vatten, kalk och luft som är de huvudsakliga beståndsdelarna i materialet. Faktum är att ungefär 80 % av flera av de stenblock som finns på marknaden i själva verket består av porer innehållandes stillastående luft. Stenblocken kan användas i både bärande och icke-bärande konstruktioner och monteras enbart med tunnfogslim – utan armering. Detta minskar riskerna för så kallade köldbryggor som försvårar regleringen av temperaturen inomhus och som leder till större energiförluster i värme.

Totalentreprenad

De flesta leverantörer och tillverkare av stenhus erbjuder totalentreprenader vilket innebär att de är delaktiga hela vägen från projektering till färdigt stenhus. Om du hittar en leverantör som du litar på och känner dig trygg med kan det vara oerhört skönt att ha samma kontaktperson genom hela processen. Med en totalentreprenad minskar riskerna för att misstag görs och att kommunikationen mellan dig och olika hantverkare och leverantörer brister.

Flera aktörer inblandade

Med flera aktörer inblandade kan det vara energi- och tidskrävande att nå dit man vill med projektet. Förutom att konstant jämföra olika priser och arvoden mellan hantverkare, elektriker och rörmokare kan det vara svårt att koordinera arbetet på rätt sätt. Om du istället lämnar över ansvaret till en och samma leverantör i form av en totalentreprenad, kan arbetet utföras både snabbare och mer effektivt.

En frisk fasad och ett skönt inomhusklimat

Utan att veta vad det är som lockar dig till att bygga ett stenhus kan vi gissa på att det, förutom den tilltalande estetiken, har att göra med det minimala underhållsarbetet som ett stenhus innebär. Riskerna för fuktskador som kan göra att delar av fasaden ruttnar eller möglar kan bli mindre – vilken i längden kan spara dig ansenliga summor i uteblivna renoveringskostnader. Den oorganiska stenfasaden håller sig i regel frisk oavsett vilka påfrestningar den får utstå. Som vi tidigare nämnt kan ett stenhus även reglera inomhustemperaturen efter årstiderna och ge dig ett behagligt klimat i din bostad året runt.

Trähus eller stenhus?

För att jämföra byggnationer av trähus och stenhus finns många faktorer att ta hänsyn till. Man kan inte på rak arm säga att det ena är bättre än det andra, utan det handlar främst om smak och tycke. Ett högkvalitativt stenhus är bättre att bo i en ett halvdant byggt trähus – och vice versa. Dessutom är tillgången en stor faktor när det kommer till val av material. Eftersom tillgången till trä är relativt stor i Sverige är det en naturlig följd att vi framförallt väljer trä som material i våra huskonstruktioner. I andra delar av världen där skog kanske är en bristvara är stenhus betydligt vanligare De stenhus som finns i Sverige är i själva verket något vanligare förekommande i regioner där tillgången på sten är något större.

Prisexempel för nyckelfärdigt hus

Att jämföra priser är svårt och de skiljer sig åt beroende på kvalitet i materialen och vilken leverantör du vänder dig till. Du brukar dock kunna få räkna med en något dyrare investering om du väljer att bygga ett stenhus av samma kvalitet som ett trähus. Denna extra kostnad bör dock vägas mot de eventuella fördelar som stenhus kan innebära. Ett nyckelfärdigt stenhus kan uppskattas till ett ungefärligt pris mellan 15 000 och 25 000 kronor per kvadratmeter, medan ett nyckelfärdigt trähus kan köpas för några tusenlappar mindre per kvadratmeter. 

Renovera sovrum

Modernt ljust rovrum

När det handlar om vår sömn finns inget utrymme för kompromisser – du ska kunna slappna av till fullo och sova gott om natten för att känna dig ordentligt utvilad på morgonen. En sovrumsrenovering kan vara ett sätt att förbättra sömnen och dessutom en unik möjlighet att skapa sovrummet som du alltid har drömt om! 

För en god sömns skull

Sovrummet är ett minst sagt centralt rum i alla bostäder. Det är ju här du ska sova skönt natt efter natt och för att kunna slappna av ordentligt är det naturligtvis viktigt med en miljö som du trivs i. Vissa pratar om begrepp som feng shui – den kinesiska läran om hur den omgivande miljön påverkar vårt mående och hur vi genom att förändra miljön kan åstadkomma ett liv i harmoni med naturen. Andra påstår till och med att åt vilket väderstreck du ligger med huvudet är avgörande för hur du sover. Hur det än ter sig med dessa idéer och föreställningar kan de flesta av oss komma överens om att det finns rum som vi mår bra i, medan andra rum kan vara svåra att slappna av i ordentligt.

Ett nyrenoverat sovrum

Ibland kan det tyckas räcka med att byta säng och kanske ändra lite i inredningen för att skapa ett trivsamt sovrum. Eventuellt börjar du så men märker snart att det fortfarande är någonting som fattas. Vidare försöker du med en ny belysning och kanske nya möbler för att göra sovrummet mer trivsamt. Till slut måste du gå till botten med problemet och renovera ditt sovrum från grunden.

Med ett helt nytt golv, nymålade väggar, eller till och med rivning av en vägg för att förstora rummet, kan du skapa en helt ny känsla i sovrummet. Ett nyrenoverat sovrum kan vara ett steg mot att börja på en ny kula i livet, och skapa förutsättningar för att börja tänka i nya utvecklande banor – inte minst om det nya sovrummet får dig att sova bättre om nätterna.

Som del i en totalrenovering

Vid totalrenoveringar av hela hus brukar en sovrumsrenovering gå av bara farten och här vill vi varna en aning för risken att det slarvas med just sovrummet. Det är utrymmen som kök och badrum som brukar ligga i fokus vid renoveringarna, vilket är en naturlig följd av att det kräver större installationer och åtgärder för att renoveras ordentligt med minimala risker för läckage och fuktskador.

Sovrumsrenoveringar kan å andra sidan vara begränsade till att tapetsera, måla om och lägga nytt golv, vilket kan anses vara enkelt i sammanhanget. Med tanke på hur mycket tid du kommer att spendera i ditt sovrum tycker vi att sovrummet förtjänar ett minst lika noggrant utfört arbete som de andra rummen.

Renovera för både nytta och nöje

I vissa fall är sovrumsrenoveringen inte mycket mer än ett nödvändigt ont för ditt eget välmåendes skull. Ingen vill gå och lägga sig i ett rum med dålig eller unken luft eller med fönster som släpper in kall luft. Det kan finnas många anledningar till att vilja renovera sovrummet. Förutom direkta skäl – som till exempel dålig luft, fuktskador eller slitet golv – kan det handla om att skapa en positiv miljö som du själv trivs i till fullo och som du kan sova underbart gott i nätterna i ända.

Det finns många sätt att försköna sovrummet och göra tillvaron i rummet mer gemytlig. Med relativt enkla åtgärder, som att måla om väggarna och till exempel montera en ordentlig mörkläggningsgardin vid fönstren, kan du skapa en mer avslappnande miljö och harmonisk tillvaro. Detta tillsammans med en behaglig ljussättning med dimmerfunktion gör att du kan vila ögonen och njuta av tiden i sovrummet på ett helt nytt sätt.

Att skapa en smart förvaringslösning kan också vara ett sätt att finna ro, eftersom du får undan alla kläder och saker som annars ligger framme eller trängs i någon garderob. Att placera olika belysningar, till exempel inbyggda spotlights i garderoben kan ge ett fräscht intryck och göra att du får full koll på dina kläder i ett behagligt ljus – även under mörka vintermorgnar.

Olika förutsättningar i olika hus

Förutsättningarna för att renovera sovrummet skiljer sig mellan olika hus och framförallt olika nuvarande skick på sovrummen. Du som har investerat i ett gammalt hus som skulle kunna placeras inom kategorin renoveringsobjekt, har i regel betydligt mycket mer att ta itu med. Fördelen med detta är att du förmodligen väljer att renovera hela huset ungefär samtidigt vilket gör det något enklare att skapa en enhetlig känsla i huset. Dessutom kan du hålla nere kostnaderna per kvadratmeter som renoveras eftersom priserna ofta blir lägre ju mer omfattande arbete som krävs – detta gäller inte minst arvoden till eventuella hantverkare.

Renovering av sovrum



Det finns ingenting som säger att det ursprungliga sovrummet måste bli ett nytt sovrum. Bland husdrömmarna finns många exempel på hur rum har fått byta plats och hur väggar har rivits för att skapa nya generösa ytor. Om rummet som du vill ha som sovrum saknar fönster, blir arbetet med att installera ett nytt fönster i rummet en del av sovrumsrenoveringen.

Sovrummet kan du till viss del renovera själv

Till skillnad från andra renoveringar – som till exempel köks- eller badrumsrenoveringar – är sovrummet ofta relativt enkelt att renovera själv för den något händige. Naturligtvis kan det finnas flera fördelar med att anlita hantverkare, speciellt om din tid är särskilt dyrbar. Hur du än vrider och vänder på det kommer du inte ifrån det faktum att det kommer att krävas en del tid även från dig. Den största delen av tiden spenderas till att planera för renoveringen. Du kanske har en tydlig idé i huvudet om hur du vill att sovrum ska se ut, men det är viktigt att dina idéer kan omsättas i verklighet. Ofta kan det dessutom visa sig att det du från början trodde vara ett genialiskt drag i slutändan blir ett huvudbry och ett störande inslag i den slutgiltiga inredningen i rummet. Därför är det viktigt att inte göra någonting förhastat utan helst tänka igenom saker och ting både en och två gånger extra innan du skrider till verket.

I samband med renoveringen av ditt sovrum

I samband med sovrumsrenoveringen kan det vara en god idé att förbättra både ventilation och isolering vid behov. Detta är ofta en naturlig del av totalrenoveringar, men kan även vara fördelaktigt när du ändå har tänkt att göra förändringar i sovrummet.

Ett vanligt problem är den begränsade ljudisoleringen som kan innebära störande ljud från grannar eller omgivning när du försöker sova. Likaså kan ett bristande ventilationssystem innebära dålig andningsluft, men även större risk för fuktskador. Dessa åtgärder bör utföras av professionella hantverkare och installatörer efter grundliga besiktningar av dina befintliga anläggningar. Detsamma gäller i de fall du vill dra om elen i sovrummet – till exempel i samband med installation av en ny belysning i form av spotlights. Denna typ av arbeten ska alltid utföras av en certifierad elektriker.

Arbeta metodiskt efter en tydlig plan

När du bestämmer dig för att renovera ditt sovrum ska du alltså arbeta efter en tydlig plan och gärna metodiskt. Om du kastar dig över väggar och golv i samma stund som du får för dig att en sovrumsrenovering är på plats är risken för att du hamnar på villospår under renoveringens gång relativt hög.

Det finns många faktorer att ta hänsyn till och verkligheten ser alltid annorlunda ut än på bilderna i katalogerna. Ett klassiskt misstag är att bestämma sig för en färg eller tapet som ser alldeles underbar ut i katalogerna, men som på din vägg och med din inredning ser helt annorlunda ut. Du kan tvingas tänka om flera gånger under renoveringens gång och om du då redan har köpt tillräckligt med färg eller tapeter för att måla om hela rummet blir detta en onödig kostnad som du hade kunnat spara till annat om du bara hade provat dig fram försiktigt från första början.

Var rädd om ytorna

Var noga med måtten och glöm inte bort hur värdefull ytan i sovrummet är! Du kanske har storslagna idéer om en vacker byrå bredvid din favoritspegel samt nya fräscha garderober längs med väggen, som tillsammans med hörnlampan som du har hittat i en second hand-butik, kommer att förgylla sovrummet. När allt kommer på plats upptäcker du plötsligt hur stor sängen faktiskt är, och hur rummet som du hade föreställt dig ljust och öppet istället förfaller sig trångt och instängt. Därför är det oerhört viktigt att räkna med marginaler innan du beställer ett helt nytt möblemang för sovrummet. De tomma ytorna kan vara viktiga för att du ska känna dig fri i ditt sovrum. Och med mer plats i sovrummet finns även större möjligheter att kunna använda rummet till annat – kanske för en extrasäng, yogamatta, eller helt enkelt en plats med generöst med utrymme för att prova outfits framför spegeln.

Köp – Renovera – Sälj

Lägenhetshus

Vill du göra en bostadskarriär?

Flippa

Flippa bostäder kallas det, och innebär att man tjänar pengar på att renovera lägenheter eller hus. Inte andras, som hantverkare gör, utan den egna, som man sedan säljer vidare. Skälet är att man i bästa fall kan tjäna mycket pengar på kort tid, och det eftersom bostadsmarknaden är så skiftande och inte alltid helt logisk.

Förmodligen har du hört om, eller känner någon, som gjort ett rejält klipp genom att köpa billigt (under marknadsvärdet) och sedan, efter inte alltför lång tid, sälja dyrt. Det är inte alltför ovanligt att så sker, men i vissa fall händer det utan att det varit avsikten från början, plötsligt har bara värdet på ens bostad höjts rejält. Kanske har området man bor i blivit mer attraktivt av något skäl.

De senaste årens skenande bostadsmarknad har gjort det möjligt för folk att tillämpa detta som metod för att tjäna extra pengar. Lite spekulativt kan man tycka, och visst är det, men man ska komma ihåg att det kräver inte så lite kunskap, talang och tid, och dessutom villighet att ta en risk. Det finns nämligen ingen garanti att det går vägen.

Boende som investering

För andra är det ett sätt att underlätta klättringen i bostadstrappan, och då bor man verkligen i bostaden en tid efter renoveringen. Vad man menar är att de flesta inleder sitt boende i unga år med en mindre lya, för att sedan stegvis avancera i storlek och kvalitet mot någonting riktigt stort när man bildat familj. Om man då kan tjäna en slant vid varje trappsteg underlättar det betydligt. Tjänar man mycket kan man göra ett hopp i trappan. Det handlar då om att ha dubbelseende när man söker boende: leta något som verkligen faller en i smaken, eftersom man ska bo där en tid, men också rikta in sig på objekt som har potential att stiga i värde.

En lyckad affär

I den här artikeln vill vi försöka öka din förståelse för vad som krävs av dig, och ge dig tips och råd som ökar chanserna för att du gör en god affär.

Till att börja med behöver du, om du inte redan har det, skaffa dig kunskap och information kring det du ska ge dig in i. Bra val och goda beslut har alltid sin grund i gediget kunnande. Har du ingen eller liten erfarenhet sedan tidigare får du göra research. 

Sätt dig exempelvis in i hur bostadsmarknaden fungerar (eller inte fungerar) och vilka faktorer som påverkar den, t ex ränteläget. Kolla upp vilka områden som är populära nu, och vilka som kan bli det i framtiden i och med att stadsbilden förändras. 

Gå på visningar och skaffa dig öga för intressanta planlösningar och lär dig se vilka bostäder som har potential som renoveringsobjekt eller inte. Lägg märke till hur priserna skiftar, och ta reda på varför de gör det.

Lär dig vad ett renoveringsarbete innebär. Ta reda på priser på arbete, material och annat runt omkring och undersök hur lång tid renoveringar av olika omfattning tar.

En kalkyl – exempel 

Säg att du ska flippa en trerumslägenhet i ett trevligt område, dvs sälja kort tid efter inköp, och att du vill göra en vinst på minst 150 000 kronor. (En mindre vinstkalkyl kan knappast rekommenderas eftersom arbetet du kommer att lägga ner, i form av research, planering, och kanske också eget hantverksjobb, måste vara värt besväret.) 

De olika parametrarna du ska bolla med är då följande:

  • Säljpris
  • Renoveringskostnad
  • Mäklare, styling
  • Kostnader under ägandet (månadsavgift, räntor, el osv.)
  • Inköpspris
  • Vinst
  • Vinstskatt 22 %

Renoveringskostnaden har du kollat upp och bedömer den till 300 000.

Mäklare och styling kan sluta på 70 000.

Övriga kostnader 30 000.

Samtidigt antar vi att du har koll på ett område du vill köpa i, och genom att ha varit på visningar vet du att nyrenoverade och fina 3: or går för mellan 2,5 och 2,8 miljoner. 

Du sätter 2 500 000 som säljpris, för att räkna med marginal.

Genom enkel subtraktion får du fram vad inköpspriset högst måste ligga på: 2 500 000 minus 600 000 (vinsten sätts till 200 000 eftersom vinstskatten kommer att äta upp 44 000) = 1 900 000 kronor.

Alltså: hittar du en 3: a i samma område för högst 1,9 miljoner, kan du slå till, och gå i vinst med minst 150 000 kronor om allt går väl. Observera att det finns marginal på säljpriset, så vinsten kan bli större.

Om allt går väl ja, för det gör det väl?

Det finns ingen garanti för det. Kalkylen måste hålla. Renoveringskostnader har till exempel en tendens att dra iväg om man inte är försiktig, eller kanske var de felberäknade från början. Marknaden kanske plötsligt inte är lika gynnsam och blir den svårsåld höjs kostnaderna under ägandet. I värsta fall måste du sälja till underpris.

Det är här kunskap och erfarenhet kommer in, med stora skopor av det är risken mindre att göra bedömningsmissar, men helt säker kan man inte vara ändå.

Vi tittar nu på processen steg för steg för att få en överblick

Steg för steg

1. Köpet

För att finansiera köpet behöver du ett bolån. Du kan med fördel använda kostnadsfria jämförelsetjänster som du hittar online, som t ex MittBolån eller Lånekoll.

När du valt långivare och fått lånelöfte kan du börja gå på visningar. Ta reda på marknadsvärdet, och försök se till att hamna minst 150 000 kr under detta, om du ska vara relativt säker på att göra vinst.

Tänk på att läget är viktigt för många, en del köpare accepterar inte ett dåligt läge hur fin bostaden än är. Det är inte omöjligt att sälja en lägenhet med dåligt läge, men det är väldigt svårt att förutsäga säljpris.

Leta framför allt efter objekt som är i dåligt skick och behöver totalrenoveras, dvs. att hela boytan behöver åtgärdas, detta givetvis för att ingen budgivning ska ta fart. Det kan fungera även i de fall endast köket eller badrummet är fina, dvs. nyrenoverade, och resten trist.

2. Renovera 

Modern lägenhet

Be din bank om ett renoveringslån för finansiering, sedan kan du sätta igång.

När du nu ska uppgradera pärlan som du sett potential i och fått köpa billigt, ska du hålla tungan rätt i mun. Du vill ha en så bred målgrupp som möjligt, så håll dig till det stilrena och ljusa färger och undvik egen raffinerad smak som sticker ut, hur läckert det än är i ditt tycke. 

Det får inte bli för dyrt heller. När det gäller det här prissegmentet (runt 2 500 000) är billiga och snygga material från välkända leverantörer (t. ex. IKEA, Bauhaus) fullt tillräckligt. Dyrare exklusiva material kan användas vid lyxrenoveringar av långt dyrare objekt. Tänk ljust, fräscht, prisvärt när det gäller väggar, köksluckor och kakel m.m. Parkettgolv gillar de flesta och de finns i billiga men vackra versioner.

Här kan du förstås spara pengar om du själv är händig och kunnig och sugen på att jobba. Håll i minnet bara att el- och VVS-arbeten bör utföras av certifierade yrkesmän. Detta för att dessa discipliner är komplicerade och kräver expertis, och även för att försäkringen ska gälla om någonting händer. 

Efter badrumsrenoveringen bör du be om det så kallade våtrumsintyget.

Har du goda kontakter med hantverkare sedan tidigare är ju det en klar fördel. En erfaren sådan kan se möjligheter som du kanske missar, och ha oväntat kluriga lösningar på eventuella problem. Hen kanske föreslår att mura en öppen spis t ex, vilket kan vara ett intressant sätt att öka mysighetsfaktorn och därmed höja värdet på bostaden.

3. Sälja

Nu när du renoverat färdigt och lägenheten är som ny går du in i försäljningsfasen. Vår rekommendation är att du inte försöker sälja den tom. Ett väl utvalt möblemang kan förhöja känslan i den avsevärt och verkligen fresta spekulanten, och det ökar förstås chansen till budgivning.

Det är inte fel att söka professionell hjälp med detta. Detta är stylister experter på och det kallas på engelska för homestyling eller homestaging. Erfarna inredare ser till att skapa en tilltalande miljö för foton och visningar, och på så vis kan faktiskt värdet skjuta i höjden.

Hitta sedan rätt mäklare. Billig och bra är ju alltid det som gäller. Ta reda på vilka som opererar i ditt område, och ta in offerter. Du kan också med fördel använda dig av jämförelsetjänster, det finns flera stycken online och två av dem är Hittamäklare och Mäklarofferter. Det är kostnadsfritt, och du binder inte upp dig.

Slutord

Skatt

En sak som kan vara värd att nämna är, att om du tycker detta verkar vara ett lukrativt karriärsval, så finns det omständigheter att ta hänsyn till. Om Skatteverket upptäcker att det finns systematik i ditt sätt att köpa och sälja bostäder, kommer de att vilja beskatta dig annorlunda. Då anser de nämligen att du bedriver näringsverksamhet, och då blir skatter och avgifter betydligt högre. En god idé är att hålla koll på aktuella skatteregler.

Sammanfattningsvis kan man säga att för den med kapital kopplat med kunskap, finns möjlighet att göra pengar via bostadsaffärer, men att man då måste vara medveten om och acceptera att det finns risk för felbedömningar och att göra en dålig affär.

Tid och engagemang krävs också.

Renovera huset – prisexempel och checklista

Ett modernt hus

Har du precis flyttat in i ett hus som är i behov av renovering? Eller har du sparat några år för att kunna ge ditt hem ett rejält ansiktslyft? Oavsett vilket brukar den stora frågan vara vad det faktiskt kostar, och svaret kommer att variera avsevärt beroende på vad du väljer att göra och hur stor plånbok du har. 

Totalrenovering

Har du skaffat ett riktigt renoveringsobjekt som behöver en ordentlig genomgång kan en totalrenovering vara aktuell. Lejer du hantverkare för att utföra hela jobbet kommer notan förmodligen att hamna på en bit över miljonen. Den uppskattningen måste dock ses som mycket ungefärlig eftersom valet av material spelar stor roll för det slutliga priset.

Anlita hantverkare till renoveringen

Du kommer (sannolikt) att behöva kontraktera en handfull olika hantverkare – rivare, målare, elektriker, rörmokare, snickare och plattsättare – för att få jobbet gjort, och det är viktigt att de samarbetar på ett bra sätt med dig och med varandra. Priset för en behörig och certifierad hantverkare ligger mellan 500 och 700 kronor i timmen. Ta in offerter och jämför priser, men tänk också på att det är en fördel om personkemin stämmer. En duktig och lyhörd hantverkare kan vara mycket behjälplig med goda råd när du skapar ditt nya drömhus.

Glöm inte att kolla upp försäkringar

Tänk på att vissa arbeten måste utföras av behöriga yrkesmän för att försäkringen ska gälla. Det gäller i synnerhet VVS-arbeten och elinstallationer. Kontakta ditt försäkringsbolag om du är osäker på exakt vad/vilka villkor det är som gäller för just din fastighet.

Måste du ha bygglov?

Beroende på vilken typ av renovering du ska utföra, kan det hända att du behöver bygglov, åtminstone kan det vara så att måste göra en bygganmälan. Kontakta din kommun och påbörja inte projektet förrän du fått ett starttillstånd.

Så mycket kostar hela renoveringen – prisexempel

Vi har tagit fram några prisexempel på de viktigaste delmomenten i en husrenovering. Förhoppningsvis kan detta ge dig en indikation på hur stor din totala kostnad kan bli. Vi börjar med utsidan av huset, alltså taket, fasaden, fönster och husgrund, för det är där varje seriös renovering inleds om man gör saker i rätt ordning. De olika rummen på insidan följer längre ned.

Kostnaden för utsidan

Hus med putsad fasad

Taket

Har man ett läckande tak måste det givetvis åtgärdas, annars kan man få stora problem med fuktskador och på sikt mögel. Om taket behöver läggas om i sin helhet eller bara lagas är något du kan diskutera med en fackman, men tänk på att takpannors livslängd, om det är tegeltakpannor eller betongpannor, är cirka 40 – 50 år. Även plåttak ligger på ungefär den livslängden så om huset är gammalt kan det vara dags för ett takbyte. En positiv sak med ett takbyte är att ett nylagt välisolerat tak minskar uppvärmningskostnaderna.

I vårt exempel skulle ett 130 kvm tegelpannetak med takkupa kosta ca 100 000 kr i arbete (exklusive ev. ROT-avdrag) och 60 000 i material.

Totalt: 160 000 kronor.

Fasad och fönster

Om husets fasad är väldigt nergången vill du förmodligen byta den. I så fall kan det vara en god idé att överväga att samtidigt tilläggsisolera. Man har gjort beräkningar som visar att ca 20 % av värmeförlusten i hus sker via fasaden, vilket innebär att man vid en tilläggsisolering av ett 120 kvm stort hus kan spara upp till 2000 kWh/år i energiutgifter.

Vårt prisexempel kombinerar fasadbyte och tilläggsisolering och landar på 115 000 kronor totalt, vilket inkluderar arbete material och byggnadsställning.

Ett fönster- och dörrbyte kan givetvis också förbättra isolering och sänka energikostnaden. Vi har räknat på byte av nio fönster och två ytterdörrar i äldre stil, och totalt skulle det kosta ca 180 000 kronor.

Husgrunden

Det är viktigt att huset har ett väl fungerande dräneringssystem som leder bort stigande grundvatten och markvatten, dvs nederbörd, från husgrunden. Om dräneringen fungerar bristfälligt riskerar man att få in fukt i huset som sedan leder till fuktskador och mögel. Om du misstänker fukt p.g.a. dålig luft i källaren eller kanske för att det finns mycket gråsuggor, kan du be en besiktningsman komma och göra fuktmätningar i källaren (detta kan även göras i och krypgrunden om huset har en sådan).

Vi beräknar att en dränering kostar ungefär 2500-3000 kronor per löpmeter och i vårt exempel med ett hus på 120 kvm kommer totalsumman upp i ca 95 000 kronor.

Minskade uppvärmningskostnader med god isolering

Väljer du att göra allt som vi har beskrivit ovan landar slutsumman på ca 550 000 kronor, för utsidan, om ditt hus mäter 120 kvm. I gengäld får du ett välisolerat hem som i längden gör att du sparar pengar tack vare minskade uppvärmningskostnader.

Kostnaden för insidan

Totalrenovering av badrum pågår

Nu när husets utsida är uppdaterad och åtgärdad kan renoveringen fortsätta på insidan. Det är nu många tycker att det roliga tar sin början. Valmöjligheterna är många, men här blir också prisskillnader mellan olika material uppenbara. Vi har tagit fram några prisexempel för rum i vanlig standard.

Budget för material och inredning

Sätt en budget, och räkna med marginal. De prisuppgifter vi kan erbjuda här är högst ungefärliga eftersom materialkostnaden är så disparat. Om hela boytan, dvs. alla rum, ska undergå renovering krävs noggrann planering och framförhållning och slutnotan hamnar sannolikt någonstans mellan 8 och 14 000 kr per kvm. 

Renovera badrummet

Badrummet är den boyta där samarbetet mellan hantverkarna blir som tydligast, och det är också det kostsammaste utrymmet att renovera. Arbetsytan är liten, men man måste ta hänsyn till torktider i de olika momenten vilket gör att det tar det tid. Runt 220 arbetstimmar brukar man få man räkna med. Arbetsmomenten inkluderar: Rivning, el och VVS-arbeten, återuppbyggnad av väggar, golv och tak, flytspackling, applicering av tätskikt, plattsättning, montering och målning och sedan sophantering och transport. Om hantverkarna kostar 600 kr/h får man en slutsumma på 170 000 kronor i vår kalkyl. Kan du använda dig av ROT-avdraget kan du dock minska arbetskostnaden med 30 % och då landar priset på ca 130 000 kronor.

WC:n

En WC har ingen golvbrunn och behöver därför inte vattensäkras som badrummet. Det är även färre saker att montera än i ett badrum och det behöver inte rivas och byggas i samma utsträckning vilket gör att antalet arbetstimmar blir betydligt färre. Här kan man räkna med en kostnad på ungefärligen 70 000 – 90 000 kronor.

Tvättstugan

Tvättstugan är i de flesta fall större än WC:n och arbetstimmarna ökar följaktligen igen. Här handlar det också om att installera och montera tvättmaskin, torktumlare, torkskåp och annat som tvättställsbänk eller vask, beroende på hur stort utrymmet är. Prismässigt brukar man komma undan med ca 90 000 – 130 000 kronor.

Köket

Köket är onekligen en viktig plats – både hemmets motor och hjärta. Vi blir vanligtvis hungriga minst tre gånger om dagen och söker oss dit för att inhämta näring, men köket är också en magnet för social samvaro och daglig kommunikation – en familjens kreativa mötesplats där både viktiga och mer triviala ämnen kan stötas och blötas. Det är ju dessutom ett känt faktum att det i festliga sammanhang är i köket de roligaste och mest intressanta samtalen äger rum. Det är där nya kontakter knyts, och där nya infallsvinklar dryftas.

Poängen är att köket inte bara är en plats där man lagar mat, utan ett ställe att vistas och umgås i, och det ställer speciella krav på planeringen.

Om vi vill bilda oss en uppfattning om vad det kostar att renovera köket får vi hitta någon slags standard. Ett mellanstort kök har 15 – 20 stommar och arbetet med att riva, dra el, montera, koppla in VVS och kakla stänkskyddet tar i runda tag 160 arbetstimmar. Räknar man in byggmaterial, sophantering och transporter hamnar man på den nätta summan av 119 500 kronor, före eventuellt ROT-avdrag.

I en köksrenovering kan det förstås också ingå målning och golvläggning, men vi anger priser för dessa tjänster i kr per kvm nedan.

Måleri och golv

Att spackla och måla om väggar och tak kan kosta mellan 1500 och 2000 kr/kvm, och kvadratmetern som åsyftas är golvytan, skillnaden i pris tillkommer alltså p.g.a. skillnader mellan olika väggars höjd. Om du har 300 cm i takhöjd blir det ju dyrare än om du har 250 cm. Vill du även måla om socklar, dörrar och fönster får du räkna med ett påslag med ungefär 1000 kr/kvm.

Golven kan du välja att slipa och behandla till en kostnad på 350 – 400 kr/kvm, och prislappen blir densamma om du istället lägger in helt nya klickgolv, med skillnaden att klickgolvet ska inhandlas.

El

Även här utgår vi från kr per kvm för att göra det enkelt för oss. Är huset gammalt kan det vara på sin plats att riva ut det gamla elsystemet och göra en fullständig uppgradering av elen i huset, dels för att elkablage och kopplingar är omoderna, men också för att den tidigare ägaren kanske gjort bristfälliga installationer, vilket är en god idé att kolla upp för att försäkringen ska gälla. För elinstallationer, dvs kabeldragningar och nya eluttag och knappar, räkna med ett pris på 1500 kr/kvm.

Till sist ett par ord på vägen

En susrenovering är inget litet projekt, och det är så klart viktigt att resultatet blir lyckat. Ha god framförhållning och planera väl och ha inte för bråttom, framstressade beslut tenderar att bli felaktiga. Påbörja inte mer än du mäktar slutföra. Det ska vara kul att renovera!