Inspiration när du ska renovera badrum

Modernt badrum

Söker du inspiration för att renovera badrum? Då har du hittat rätt. Vi tittar närmare på regler och säkerhet, hur du väljer rätt hantverkare, vilket material som håller bäst och vilka detaljer det är värt att satsa lite extra på. Här hittar du alla viktiga tips du behöver ha med dig inför en stundande badrumsrenovering.

Viktiga tips inför en badrumsrenovering

Att renovera badrummet är roligt projekt, om än både tids- och energikrävande. Tanken på slutresultatet brukar hålla lågan uppe. Innan du sätter igång är det bra att läsa på och skaffa kunskap om hur en badrumsrenovering går till och vad du bör tänka på. 

Sätt en budget

Alla byggprojekt mår bra av en tydlig budget, annars kan kostnaderna lätt dra iväg. Gå igenom dina ekonomiska förutsättningar och vad som är viktigt för dig i en badrumsrenovering för att få ett hum om kostnaderna för just din badrumsrenovering.

Om du ger dig själv helt fria händer ekonomiskt kan det hela till slut kosta väldigt mycket pengar. Materialvalen varierar mycket i pris och om du inte har en budget att hålla dig till kanske du inte lägger lika mycket viktig tid på prisjämförelse som om du hade haft en stramare hållning.

Regler och säkerhet

Eftersom badrum är en fuktig miljö kan en dåligt utförd renovering i slutänden kosta dig mycket pengar. Därför gäller det att hålla koll på vilka regler som gäller under renoveringen.

Läs på om rådande byggstandard

Ta del av rådande branschregler för våtrum här och här för att garantera ett säkert utfört jobb. Anlita bara hantverkare som garanterar denna standard.

Bygglov

När du ska renovera ett befintligt badrum krävs inget bygglov från kommunen. Om du däremot behöver bygga ut huset för att få plats med ditt badrum behöver du ansöka om bygglov. Om du ska göra om en del av ditt hem till ett nytt badrum behöver du göra en så kallad bygganmälan till kommunen. Då får du inte påbörja renoveringen för du har fått ett starttillstånd.

Vad säger försäkringsbolaget?

Även försäkringsbolaget har en del att säga till om inför en badrumsrenovering, åtminstone om du vill att din hemförsäkring ska fortsätta täcka även badrummet. Kontakta ditt försäkringsbolag för att ta reda på vilka krav din badrumsrenovering behöver uppfylla för att du fortfarande ska få ersättning om skador uppstår i framtiden. 

Ta hänsyn till planlösningen

Ditt nya badrum ska fungera i vardagen. För att göra det enklare att planera inredningen av badrummet är det därför viktigt att du tittar noga på planlösningen. Mät badrummets alla väggar, markera vattendragningarna som de ser ut idag och rita upp fönster och dörrar. Glöm inte att ta måtten på dörröppningen också. Du vill inte köpa en dyr kommod eller ett badkar som sedan inte får plats att lyftas in i badrummet. 

När du har planlösningen framför dig är det enklare att se vilka olika möjligheter som finns. Kan du få plats med både badkar och dusch eller behöver du välja det ena eller det andra? Ska du ha platsbyggd förvaring eller räcker det med ett enkelt badrumsskåp? 

En annan aspekt att ha i åtanke är att badrummet behöver vara lättstädat. 

Välj rätt hantverkare

Det finns ett stort utbud av hantverkare som utför badrumsrenoveringar, oavsett var du bor i Sverige. När du har bestämt dig för vad du vill ha för typ av badrum är det smart att kontakta flera entreprenörer samtidigt. Be om offert och jämför sedan prislappen på dem alla. Då kan du vara säker på att du får ett rimligt pris. 

Att välja rätt hantverkare handlar dock inte bara om totalkostnaden. Ta också hänsyn till om hantverkaren har bra referenser och om ni fungerar tillsammans rent personlighetsmässigt.

Att hitta rätt stil

Så till det roliga – att hitta rätt stil på ditt nya badrum! Möjligheterna är närmast oändliga, så det gäller helt enkelt att hitta en bra balans mellan din budget och din dröm.

Sök inspiration

Det finns mycket inspiration att hämta online. En enkel sökning på badrumsrenovering ger dig mängder av tips på olika stilar att renovera badrum i. Kanske vill du ta vattentemat till nya höjder och inreda marint? Älskar du spakänslan med enkla stenmaterial och gröna detaljer? Vill du ha ett så klassiskt resultat som möjligt, för att inte riskera att tröttna?

Gör en klassisk moodboard, på papper eller online, för att hitta kärnan i dina önskemål.

När du har kommit fram till vilken inredningsstil du är ute efter kan du fundera över om du har någon bekant som har renoverat sitt badrum i den stilen. Fråga om tips och råd – kanske finns det något de önskar att de hade tänkt på innan sin egen badrumsrenovering.

Material

Vilket material du väljer att använda i ditt nya badrum påverkar hela känslan. Vissa material passar bäst på golv, andra på väggar och en del fungerar på båda.

Golvmaterial

När du ska välja golv till badrummet behöver du ta hänsyn till dess hållbarhet. Bra material för badrumsgolv är till exempel klinker, microcement, natursten, våtrumsmatta eller olika kompositmaterial. Vilket golvmaterial valet till slut hamnar på är en avvägning mellan budget, smak och rummets förutsättningar.

Väggmaterial

Väggarna i ditt badrum behöver inte vara lika tåliga som golvet, men det gör stor skillnad för rummet som helhet. Kakel, våtrumstapet, vanlig tapet (där det inte förekommer vatten), natursten eller våtrumsfärg är bra alternativ.

Glöm inte detaljerna

Badrumsinredning kan vara bra att titta närmare på i butik, för att få rätt känsla av de olika produkterna. De flesta badrumsbutiker har många olika stilar representerade i sortimentet. Känn efter vad just du är ute efter vad gäller inredning, belysning, förvaring och dekoration.

Inredning

Ett runt handfat

Vad behövs egentligen för att inreda ett komplett badrum? Dessa fyra pjäser är vad som utgör själva grunden i badrummet. Alla fyra kräver att du tänker igenom dina olika behov. 

  • Handfat

Handfatet behöver vara tillräckligt brett för att du enkelt ska kunna skölja av ansiktet, borsta tänderna och tvätta händerna. Du kan välja ett separat handfat som monteras på väggen eller golvet, eller ett handfat som en del av en badrumskommod.

  • WC

Föredrar du en vägghängd eller golvstående toalett? Vill du ha ett klassiskt vitt lock eller något mer stilrent, som svart eller stenfärgat? Just valet av WC gör inte större skillnad på helhetsintrycket. Men de förekommer i många olika varianter och prisklasser, så varför inte göra ett genomtänkt val?

  • Dusch 

Duschen används oftast dagligen i ett badrum, så här gäller det att tänka på vad som passar i vardagen. Enkla vikbara duschväggar är ett alternativ som ger rymd till badrummet när duschen inte används. Detsamma gäller för duschdraperi. Om du har ett rymligt badrum med större plats för duschen kan du fundera över om det kan vara bäst att bygga fasta duschväggar. 

  • Badkar

Långt ifrån alla får plats med ett badkar i badrummet, men om du tillhör den lyckliga skaran som får det, finns det många möjligheter att kika närmare på. Vill du ha ett inbyggt badkar eller ett på tassar? Drömmer du om en bubbelvariant med massagefunktion för möjligheten till lyxigt hemmaspa? Kanske är du helt nöjd om du får plats med ett helt vanligt standardbadkar i ditt nya badrum?

Belysning

Något som ofta glöms bort under en badrumsrenovering är planering av belysningen. Särskilt vid badrumsspegeln behöver belysningen vara optimal, men se också till att takbelysningen gör sitt. En dimmer kan vara en bra lösning för att kunna maxa belysningen vid exempelvis städning och sänka belysningen för högre mysfaktor på kvällen.

Förvaring

Att kunna förvara alla handdukar, ansiktsprodukter och smutstvätt är guld värt om det görs snyggt – och dolt – i ett badrum. Ägna lite tid åt att fundera över vilka förvaringsbehov som finns och utgå från det när du planerar förvaringslösningarna i badrummet.

Det lilla extra

För att badrummet ska bli en extra härlig plats att vara på gäller det att addera detaljer som lyfter inredningen.

Spegel

Det är i badrummet du oftast gör dig i ordning. Investera därför i en bra spegel och bestäm i förväg om du ska kombinera badrumsskåp och spegel eller inte. Om du får plats är det alltid trevligt med både ansiktsspegel och helkroppsspegel i badrummet.

Handdukstork

Många uppskattar att ha en handdukstork i badrummet. Här behöver du bestämma om du vill ha en elektrisk eller vattenburen variant. Du kan antingen välja att göra handdukstorken så diskret som möjligt eller låta den ta plats och välja en väldesignad variant.

Blandare

Vilken blandare du väljer till handfat, dusch och badkar gör stor skillnad för känslan i badrummet. Framför allt behöver en blandare fylla sin funktion där den är installerad. Granska utbudet och hitta en stil som passar dig. Det är snyggt att matcha de blandare som finns i badrummet med varandra.

Dekoration

Om du får plats, investera i gröna växter – det adderar en känsla av liv i badrummet, som ju är ett rum som i vanliga fall kan kännas kallt och hårt. En fluffig badrumsmatta gör också stor skillnad för intrycket, precis som mjuka och härliga badlakan och handdukar. Doftljus eller doftpinnar lämnar en behaglig doft i rummet.