Bygga uterum – tips och priser

Ett bord med parasoll och en fågel

Med ett uterum bryts gränsen för vad som är inne och ute. Det för dig närmare naturen trots att du sitter skyddad och myser i favoritfåtöljen. Plötsligt gör inte några regndroppar så mycket. Och har du gröna fingrar? Då kan du passa på att låta uterummet, eller delar av det, fungera som odlingsutrymme samt övervintringsplats för växter.

Rent konkret är ett uterum en tillbyggnad på ditt hus som vanligtvis består av glasade väggar samt ett tak av glas, plast eller plåt. Idag finns det dock en uppsjö av olika modeller på uterum (av väldigt skiftande kvalitet) och det är egentligen upp till dig att definiera vad ett uterum är och vad det ska användas till.

Vad ska du använda uterummet till?

När du ska bygga ett uterum bör du först fråga dig: vad ska jag använda det till? Det är inte heller fel att försöka sia om framtiden och fråga sig: Vad kommer jag använda uterummet till om tio år? Behov kan ju ändra med tiden.

Syftet med uterummet är verkligen kärnfrågan, eftersom svaret på denna kommer att styra utförandet och budgeten på hela projektet. Det är nämligen så att det inte går att svara på vad det kostar att bygga ett uterum om man inte vet hur stort det ska vara, hur det ska användas samt vilken kvalitet det ska ha. Bygget kan gå på några tusenlappar eller landa på flera hundratusen kronor beroende på vilken typ av uterum det är du vill ha.

Sommar, vår/höst och vinter är årstider med olika förutsättningar. Frågan är helt enkelt om du vill kunna använda uterummet året om eller om du nöjer dig med att använda det delar av året? Den här frågeställningen avgör vilken typ av grund du behöver, vilket tak som bör användas samt till vilken grad du behöver isolera.

Sommar

Ett uterum som används enbart sommartid kan vara mycket enkelt och därmed relativt billigt. Det går att bygga direkt på existerande trädäck (om det finns) och det behöver inte isoleras.

Vår/Höst

Vill du förlänga sommaren och även kunna använda uterummet tidigt på våren behöver du mer isolerande material. Kanske vill du också ha golvvärme och i så fall behöver du gjuta en isolerad platta som grund.

Vinter

Ämnar du använda uterummet året om är det gjuten isolerad betongplatta och heltäckt tak som gäller. I glaspartierna sätter du 2-glas isolerfönster med isolerad profil, eller energiglas, som är den energisnålaste modellen. Ramar och stommar ska ha brutna köldbryggor för att minska energiförlusterna.

Beståndsdelarna i bygget

Grunden

Om du avstår från att vinterbona kan du välja att konstruera ett trädäck på plintar. Har du redan en stabil och tålig altan kan du bygga vidare på den.

Alternativet är gjuten betongplatta med markisolering.

Hur man än gör är det att rekommendera att lägga isolering under golvet hur som helst, om man i framtiden vill utöka användningen och isolera övriga delar lite mer.

Stommen

Den bärande stommen ska bära takets vikt och måste vara formstabil för att glaspartierna ska fungera.

Grundoljat limträ är ett vanligt alternativ, men också aluminium som är underhållningsfritt men något dyrare.

Glas- och skjutpartier

Det typiska uterummet har stora glaspartier. Det vanligaste är att väggarna är helt i glas, även om man kan välja att ha vissa delar täckta. Modulerna kan vara fasta eller bestå av skjut- eller vikdörrspartier.

Man använder härdat eller laminerat glas.

Golvet

Det enklaste är att lägga trätrall på golvet. Det är ett billigt alternativ och går förhållandevis snabbt.

Vill man ha klinkers kräver det oftast gjuten betongplatta som grund. Materialet är dyrare och det tar också längre tid att lägga, men öppnar för möjligheten att installera golvvärme.

Taket

Här finns flera olika alternativ. 

För sommar och vår/höst kan man välja glas eller plast. Kanalplasttak är vanliga och kommer i olika dimensioner, från 10 till 55 mm. De har också olika grad av transparens, t ex klar, opalvit, eller rökfärgad.

Ett glastak släpper förstås igenom mycket ljus, men då ska man tänka på att det kan bli väldigt hett en vacker sommardag.

Vad kostar uterummet?

Inredning som passar i ett uterum eller uteplats

Som vi redan konstaterat är det omöjligt att ge ett generellt svar på den frågan. Variablerna är för många. Storleken och kvaliteten på uterummet har vi tittat lite på, men avgörande för priset är ju också om du ska bygga själv eller anlita byggare.

Räkneexempel

Tänk på att dessa priser endast är ungefärliga.

Vi säger att du bygger ett uterum för vår/höst på 18 kvm och vi antar att du väljer att anlita hantverkare för uppgiften. 

Material

Grund (plintgrund m cellplastisolering): 16 000 kr

Stomme (grundoljat limträ + träpanel + plåtar och takrännor): 35 000 kr

Glaspartier (2-glas härdat säkerhetsglas oisolerad profil): 40 000 kr

Kanalplasttak (32 mm): 13 000 kr

Summa material: 104 000 kr

Arbete

Snickare (180 h): 105 000 kr

Plåtslagare (20 h): 13 000 kr

Summa arbete: 118 000 kr (exklusive ev. ROT-avdrag)

Slutsumma: 222 000 kr

Med denna kalkyl som underlag kan vi titta på vad kostnaden skulle bli för ett vinterbonat uterum. Till att börja med skulle du behöva den gjutna grunden med isolerad betongplatta, sedan klinkers, 2-glas isolerfönster med isolerad profil, och därpå ett heltäckt tak. Notan hamnar då på ungefär det dubbla, dvs. ca 444 000 kr.

Det enklare sommar-uterummet skulle förstås bli billigare. Med ett tunnare tak (16 mm) och enkelglas istället för 2-glas, kan vi subtrahera ca 40 000 kr, och därmed få fram en slutnota på 182 000 kr.

Det här är ungefärliga beräkningar, men det kan ändå ge en bild av hur priserna ligger i förhållande till storlek och användning av uterummet.

Bygga själv?

Här kan du spara pengar om du har snickerikunskaper och lite byggvana. Du klarar säkert att färdigställa ett enklare uterum anpassat för sommar eller vår/höst, åtminstone assisterad av en eller ett par medhjälpare, men har du valt alternativet att vinterbona, dvs. gjuta betongplatta, installera golvvärme mm, har du ett mer avancerat bygge framför dig med andra krav på konstruktion och då behöver du förmodligen anlita professionella hantverkare för grundläggning, el-arbeten etc.

Färdiga komponenter

Ett ekonomiskt alternativ är att köpa ett färdigt paket. Det går alltså att beställa hem ett uterum som anländer i form av en byggsats med kompletta monteringsanvisningar som du sedan monterar själv. Det finns gott om standardmodeller, som också går att specialanpassa efter behov i viss mån, och en del leverantörer har digitala verktyg för att underlätta när det gäller att skräddarsy din modell.

Var på huset ska uterummet placeras?

Det finns några saker att ta hänsyn till när det gäller placeringen av uterummet. Det ska ju fungera i båda riktningarna; både inåt huset, och utåt mot tomten. 

Här spelar väderstrecken in. Söderläge kan vara attraktivt, med solchanser under hela dagen, men om det vetter mot en trafikerad väg kanske det inte passar. Observera att om tomten sluttar där du vill bygga blir grundarbetet dyrare. Invändigt bör dörren ut mot uterummet ligga i ett allmänutrymme, och inte, exempelvis, i ett sovrum.

En del löser dessa och liknande problem genom att bygga i vinkel runt knuten, och det kan man göra, men det blir stort och dyrt förstås. 

Utseende/Arkitekt

Det kan vara värt att ha i åtanke att en lyckad tillbyggnad som harmonierar fint med huvudbyggnaden kan höja värdet på fastigheten, medan ett sämre resultat kan ha motsatt effekt. Det nya uterummet bör ju helst anpassas stilmässigt, i synnerhet om man är ägare till en 1920-talsvilla eller liknande. Att anlita arkitekt, för att få hjälp med proportioner och formspråk, kan då vara ett lyckat drag, särskilt om projektet är omfattande och kostsamt, eller om man är ägare till ett hus med byggnadsvårdsvärde.

Vem gör vad?

Man sitter med sin laptop och gör upp en budget för byggprojekt

Ta fram en budget samt tidsplan och fråga dig själv vad du kan/är villig att göra själv.

Planera och rita kan du eller en arkitekt göra eller så köper du en leverantörs färdiga paket istället. Byggandet kan du eller en snickare göra eller en leverantör om det ingår i ett paket. En annan utväg är att anlita en totalentreprenör som tar hand om alltihop, men det är också det dyraste alternativet.

Övriga tips för att lyckas med byggprojektet

Ventilation. Det är en god idé att ha öppningsbara fönster så att man kan släppa ut överskottsvärmen under delar av året. Det finns automatiska öppnare.

Terrass. Istället för att kapa golvet vid ytterväggen kan man låta det fortsätta en bit så att det skapas en terrassyta utanför och runt uterummet. Det länkar ihop huvudbyggnaden, uterummet och trädgården på ett trevligt sätt, och skapar dessutom ytterligare plats för samvaro.

Bygglov. Att ansöka om bygglov för att bygga en inglasad altan till ett en- eller tvåbostadshus kan kosta mellan 12 500 och 21 250 kr. Kontakta byggnadsnämnden i din kommun för att få reda på vad som gäller för dig. Tänk på att det kan ta tio veckor (ibland ännu längre) innan bygglovet blir beviljat.